Водите рачуна и ове три врсте намирница никако не убацујте у микроталасну
Микроталасна пећница знатно олакшава процес загревања хране, те је постала незаобилазан уређај у многим домовима. Међутим, постоје неке намирнице које никако не би требало убацивати у овај уређај, по мишљењу струњака.
1. Броколи
Ова врста поврћа брзо се греје, па се често убацује у микроталасну ради брже припреме. Али, овакав начин припреме треба избегавати. Кување на пари је боља опција. Уколико убаците броколи у микроталасну пећницу изгубиће и до 97 одсто антиоксиданата, док се при кувању на пари губи само 11 процената.
Прочитајте још: "Ово је грозно": Да ли знате да су дрвене варјаче легло прљавштине? Очистите их помоћу овог трика
2. Смрзнуто воће
Воће се замрзава на посебне начине како би задржале што више корсних елемената. Воће почиње да губи хранљива својства чим се убере, а нарочито приликом дужег стајања у магацинима. Пакет са смрзнутим воћем најбоље је пустити да се одмрзне на собној температури, како микроталасна не би додатно поспешила губитак нутритијената.
3. Замрзнуто месо
Када убаците комад замрзнутог меса у микроталасну, пећница окреће укруг храну, што доводи до тога да крајеви се одмрзну и постану браон, док је средина још увек замрзнута. Тако се месо не може равномерно одмрзнути, а уколико не кренете по одмрзавању меса са печењем, пржењем или кувањем, ризикујете размножавање бактерија. Јапански истраживачи дошли су до закључка да, ако се месо подрегва дуже од шест минута у микроталасној, губи огромну количину витамина Б12.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ