Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најнездравији начин припреме јаја: Многи праве баш ову грешку, ево како треба

Ако јаја припремате овако, поништићете неке од здравствених благодети

1714816979_shutterstock_1936575523.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Јаја су можда најбољи избор за добар доручак, али је јако важно да обратите пажњу на који начин их припремате.

Беланца су невероватан вегетаријански извор беланчевина, а жуманца су пуна витамина и минерала, укључујући витамин А, Б12, селен, колин и лутеин, каже дијететичарка Линдзи Венглер.

Али, како бисмо добили најбоље од јаја, треба припазити на који их начин припремате. Иако не постоји „погрешан“ начин припреме јаја, неке методе нису толико здраве као друге, пише Данас.

Многи дијететичари и нутриционисти кажу како је дефинитивно најнездравији начин припреме јаја пржење на пуно уља и на јакој ватри. 

– Ако пржите јаја на маслацу, можда ћете поништити неке здравствене благодети јаја. Јаја су природно богата беланчевинама и с мало засићених масноћа, али чим смеси додате маслац, засићена масноћа у вашем јелу расте. То је нешто што не желимо, јер је прекомерна засићена масноћа у исхрани уско повезана са срчаним болестима – каже дијететичарка Кетрин Басбаум.

– Дијеталне смернице за Американце 2020. – 2025. предлажу да се унос засићених масноћа смањи на мање од 10 одсто укупних калорија дневно. Коришћење засићених масти у припреми јаја додаје значајне калорије јелу, као и нездраву масноћу која је повезана с повећаним ризиком од срчаних болести – додаје дијететичарка Тара Томаино.

Томаино додаје да не морате са избегавате само маслац. Кокосово уље и маст од сланине такође су лоши, као и кување јаја у тепсији или кишу који садржи велике количине засићених масноћа у облику павлаке или сира.

Коришћење тих састојака може да умањи високи нутритивни профил јаја. Од пржења јаја, нездравије је једино пржење јаја на јакој ватри.

– Кување на високим температурама оксидира уља, која таква могу да подстакну упалу у телу. Стога треба користити уља која оксидирају тек на вишим температурама, попут уља авокада, како би се то спречило – каже дијететичарка Ребека Вашута.

Како је најбоље припремити јаја?
– Припремање јаја с минимално масноћа или употреба незасићених масти попут маслиновог уља или уља авокада здравија су алтернатива. Јаја која се кувају на тврдо или поширање начин су за припрему јаја без потребе за додатном масноћом – каже Томаино.

Осим како их кувате, битно је и с чим једете јаја.

– Послужите јаја с издашном порцијом поврћа како бисте добили додатне нутријенте и влакна. Тамно лиснато поврће попут кеља, спанаћа и руколе изврстан је додатак јајима, као и поврће попут шпаргле, броколија, паприке и лука – саветује Томаино за Yахоо!Стyле.

Крстарица 

Бонус видео: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas