Алергија на јаја је друга најчешћа алергија на храну код новорођенчади и мале деце. У неким случајевима траје и до тинејџерских година - или чак и до одрасле доби.
Алергија на јаја је само један од разлога због којих људи траже замену за јаја. Можда сте веган, избегавате јаја из здравствених разлога или једноставно не можете да држите довољно јаја у фрижидеру!
Прочитајте још: ПРЕДЈЕЛО У ЧАШИ - нови тренд у сервирању хране: Изгледа фантастично, а лако се прави! (ФОТО)
Замена за јаја
1. Семе лана
Рецепт: Да бисте заменили једно јаје, умутите 1 кашику млевеног лана са 3 кашике воде док потпуно не упије. Требаће му најмање 10 минута док се не згусне.
Користи се код: палачинки, вафли, кифли, колачића, пљескавица...
2. Чија семе
Рецепт: Да бисте заменили једно јаје, умутите 1 кашику чија семенки са 3 кашике воде док потпуно не упије. Требаће му барем 5 минута док се не згусне.
3. Воћни пире
Рецепт: За једно јаје користите 1/4 шоље (приближно 65г) воћног пиреа.
Користи се код: Пробајте у хлебу од банане, кифлицама, колачима, палачинкама, мафинима. Авокадо је одличан за мафине.
4. Јогурт
Рецепт: 1/4 шоље (65г) обичног јогурта за једно јаје.
Користи се код: Кифлице, колачи и слане плочице.
5. Сирће и сода бикарбона
Рецепт: Да бисте заменили једно јаје, помешајте 1 кашичицу соде бикарбоне са 1 кашиком лимуновог сока или сирћета (бело или јабуково вино најбоље иде).
Користи се код: торти, колачића и хлеба који се брзо спрема.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ