Када научимо понешто о "упаривању" вина и хране, сваки оброк припремљен код куће имаће богатији укус.
Пре него што почнемо да једемо, као аперитив ваљало би да пијемо суво или полусуво пенушаво вино, суво или слатко бело, шери, бермет, порто или прошек.
Предјела "траже" бело вино, и то оно које је суво, полусуво или слатко, а уз исти тип "божанског нектара" одлично иду све врсте пржене рибе и шкампи с роштиља.
Прочитајте још: ОПРЕЗ: Остаци ручка које не смете поновно припремати и јести
Грилована риба, као и ракови, шкољке и кавијар, слажу се са јаким белим и црвеним винима, сувим белим пенушавцем или белим ароматичним пићима.
Чорбе, рижота са месом или рибом, као и тестенине савршено се уклапају са белим сувим винима, розеом и младим црвеним напицима. Ова последња добро допуњавају укус и белог меса, док би уз црвена меса и дивљач требало послужити пуна и јака, стара црвена вина.
Суви розе одличан је "пратилац" сувомеснатих производа, али и јаја, припремљених на различите начине.
Код тестенина постоји разлика у односу на врсту сира и мекоћу теста које се користе у њиховој припреми. Уз розе и младо црвено вино најбоље се слажу сиреви са меканом тестенином, док они нарендани или стари, спремљени са тврдом пастом, одлично иду у комбинацији са црвеним, јаким, старим вином.
Прочитајте још: Идеалан за хладне дане: Рецепт за КАКАО, али ко ипак не би требло да га пије
Боја вина и хране
Светло бело, па чак и оно које "вуче" ка зеленкастој боји, одлично се слаже са светло зеленим намирницама, као што је салата и свеже поврће. Бела вина која се пресијавају (нана жућкасти тонови) слажу се са тако "обојеним" намазом од путера или сосом од капра. Са розикастом храном, погађате, добро је упарити розе вино, па тако одрезак од туњевине, саламе и пршуте одлично је комбиновати баш њиме.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ