Јаја су намирница коју свакодневно користимо када је спремање оброка у питању.
Да ли сте се икада запитали постоји ли разлика између јаја са белом и јаја са смеђом љуском? Због чега су нека беле боје, а друга смеђе, и да ли то утиче на укус?
Наиме, боја љуске јајета зависи од расе кокошке која носи јаје, а не од исхране, животне средине или других фактора, акко многи могу да претпоставе.
Прочитајте још: Резултат ће вас ОДУШЕВИТИ: Следећи пут кад будете кували ЈАЈА, у воду сипајте СОДУ БИКАРБОНУ
И бела и смеђа јаја су природна, као и светлије и тамније нијансе смеђе боје, па чак и она која су сива.
Такође, не постоји никаква разлика у укусу или квалитету јајета на основу боје љуске.
“Бела јаја легу кокошке са белим перјем, док жута јаја легу коке са шареним и црвеним перјем. Такође, постоји и врста Амерукана кокошки које легу јаја са плавом љуском”, објаснио је Тро. В. Буи са Универзитета Корнел за "New Yоrk Times".
Беле кокошке често носе бела јаја, а смеђе, црвенкасте кокошке имају више пигмента у љусци јајета.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ