Почеле су јагоде, па иако њихова цена још увек није приступачна за свачији џеп, за све купце није на одмет да знају следеће детаље.
Пијаце су увелико црвене, а обзиром да већину воћа увозимо, прво што нам падне на памет је питање - одакле су ове јагоде?
Најчешће долазе из Шпаније, затим Турске па чак и Америке. Јагоде из увоза стижу раније него оне домаће, а увозници их најчешће препакују, а понекад чак и лажно продају као домаће.
Како препознати увозне јагоде од оних слатких домаћих?
Домаћа јагода увек има интензиван, себи препознатљив мирис, док су укусом слатке и пуно сочније од оних увозних. Такође, домаће јагоде немају исти укус на свим странама.
Могуће је да јагода има различит укус са супротних страна, јер то значи да су сунчеви зраци неравномерно (односно природно) падали на плод приликом развитка.
Домаће јагоде можемо да препознамо по облику
Такође, домаће јагоде можемо да препознамо по облику. Никад нису све истог облика, а ни величине и боје. Много брже пропадају, јер су ипак третиране са мање пестицида од оних увозних.
Шта је то што одаје увозне јагоде?
Петељка. На домаћима је увек бледо зелена, а таква је управо зато што је недавно убрана!
Домаће јагоде су готово исте боје споља као и изнутра, а такође су и пуне оних ситних семенки, за разлику од увозних где су семенке крупније.
Бирајте оне јагоде које су на додир чврсте, али не и потпуно тврде. Избегавајте оне које су меке и згњечене.
За јагоде уопштено важи да су боље што краће стоје убране, јер витамин Ц и антиоксиданси којима обилују нестају са стајањем. Зато је најздравија она јагода коју смо одмах убрали.