Након обилне бербе из баште, често се нађемо у ситуацији да имамо превише хране. Зато је конзервирање хране фантастична опција.
Припремимо воће и поврће за дуготрајно складиштење како бисмо могли уживати у летњем воћу и поврћу у нашим омиљеним рецептима.
Неопходно је знати како стерилисати тегле и поклопце за конзервирање како бисмо били сигурни да ћемо пронаћи укусну, неискварену храну када отворимо тегле.
Прочитајте још: Како да ПРАВИЛНО замрзнете паприке? Трик са ТЕПСИЈОМ који сигурно нисте знали!
Шта вам је потребно за стерилизацију тегли?
- Стаклене тегле без поклопаца и прстенова.
- Посуда за кључалу воду.
- Хватаљка.
Оперите тегле чистом водом са детерџентом. Чисте тегле ставите у лонац, са отвором на горе, тако да вода буде неколико центиметара изнад врхова тегли. Загрејте воду до кључања. Укључите тајмер када вода почне да кључа. Према Америчком Националном центру за чување хране у домаћинству, на мање од 300 метара надморске висине, теглама је потребно десет минута у кључалој води. Додајте минут за сваких додатних 300 метара надморске висине. Када се стерилишу, осушите их једну поједну.
За стерилизацију тегли у пећници, ставите их у рерну на око 100 степени Целзијуса, двадесет минута. Да бисте стерилизовали тегле у микроталасној пећници, навлажите тегле и укључите микроталасну на високу температуру један минут.
Фото: Депозит
Стерилизација поклопаца
Наравно, није довољно очистити тегле. Сваки део тегле за конзервирање који дође у контакт са храном мора бити без загађивача, а то укључује поклопце за конзервирање и завртње. Никада не кувајте поклопце заједно са празним теглама јер их можете искривити и испуцати, што ће спречити правилно затварање и оставити вам загађену храну.
Можете користити исту топлу воду коју сте користили за стерилизацију тегли како бисте поклопце и прстенове очистили од клица. Пустите да се вода охлади, а затим помоћу клешта додајте прстенове и поклопце у воду. Пратите исте временске смернице као и код тегли, са потапањем од најмање десет минута и додатним минутом за сваких додатних 300 метара надморске. По истеку времена, клештима уклоните поклопце и прстенове из воде која кључа.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК