Научите најважније кораке и куваћете много здравију и нутритивно богатију храну
Нема сумње да поврће спада у најбољу храну за људски организам, јер је пуно кључних витамина и минерала. Али, те корисне материје, а нарочито витамини, често су веома осетљиви и ако начинимо погрешне кораке, можемо значајно да умањимо њихову количину у намирницама, или да их чак потпуно уништимо.
- Од тренутка када се поврће убере, "нутритивни сат" почиње да откуцава. Што дуже стоји, више витамина губи - каже лиценцирани дијететичар и нутрициониста Дејна Анђело Вајт.
Прочитајте још: Бржи начин да исецкате ЛУК: Нож вам није потребан
Због тога је важно да за прирпему хране користимо што свежније поврће, као и да га правилно складиштимо код куће. Хладноћа знатно успорава опадање нивоа витамина, па је фрижидер најбољи избор, а савет је и да све поврће у фрижидеру држите у кесама или кутијама које не пропуштају ваздух.
Избегавајте да поврће сечете или љуштите пре складиштења, јер цели производи дуже задржавају витамине у односу на оне исецкане.
Фото: Депосит
Посебно пазите на начин припреме
Кување поврћа такође може да умањи садржај витамина растворљивих у води, као што су фолна киселина, витамин Б1, Б6 и Ц, нарочито када је у питању храна која се кува дуже од два сата. Витамин А, рибофлавин и нијацин су издржљивији, док кување неће много утицати на влакна и минерале.
Прочитајте још: Стаклена или пластична амбалажа? Шта је боље?
Вајт као најбољу опцију препоручује кратко кување, које ће сачувати највише витамина, а саветује и да обратите пажњу на следеће:
- Задржите љуску кад год је то могуће
- Избегавајте подгревање, кувајте количину довољну за један оброк или дан
- Користите што мање течности при кувању
- Радије одаберите кување на пари
- Када кувате поврће у води, сачувајте ту воду и искористите за супу
- Ако имате могућности, користите апарат за припрему хране на врелом ваздуху
- Ако сецкате поврће, сеците га на веће комаде
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ