Иако имају дуг рок трајања, сода бикарбона и прашак за пециво могу да се покваре.
Уколико сода бикарбона и прашак за пециво дуго стоје у вашој кухињи, постоји шанса да су се можда покварили.
Како не бисте ризиковали, боље је да проверите њихову исправност брзим и једноставним тестом.
Прочитајте још: Професионални кувари открили тајну: Зашто у МЛЕВЕНО МЕСО треба ставити СОДУ БИКАРБОНУ?
Сода бикарбона
Да ли је сода бикарбона добра за употребу може да се провери преко простог хемијског теста - јер је соди потребна киселина како би се изазвала реакција.
У врућу воду потребно је да додате пар капи сирћета, и потом половину кашичице соде бикарбоне.
Ако сода бикарбона одмах запени, и даље је добра за употребу.
Међутим, ако видите само мало пене, онда је њена моћ ослабила, а ако уопште не пени, није више добра за ушпотребу.
Прашак за пециво
Како бисте проверили да ли се прашак за пециво покварио, довољно је да додате 1/4 кашичице прашка у пола шоље вруће воде
Ако је још увек добар за употребу, прашак ће одмах запенити, а ако не запени, време је да купите нови.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ