Црвена ускршња јаја су неизоставни део ускршње трпезе

Ускрс се ближи, па би требало на време да припремимо технике којима ћемо фарбати јаја. На овај начин интересантан обичај може да буде још занимљивији.
Сматра се да прво треба офарбати црвена јаја, јер она симболизују проливену Исусову крв приликом страдања. Прво јаје обавезно се боји црвеном бојом, зове се "чуваркућа", и како сам назив каже, чува се у кући до наредног Ускрса.
Црвена боја јаја може да се добије и на неколико природних начина, а поступци су врло једноставни.
Природна црвена боја за фарбање јаја
Луковина
Најстарији начин бојења јаја у црвену боју. Све што треба да урадите јесте да шерпу напуните љускама црног лука, додате воду (две литре на 10 јаја), две кашике соли и кашику сирћета. Скувајте јаја у овој води на уобичајен начин - кад прокључа, оставите да ври максимално десет минута на умереној температури, а потом склоните са ватре и оставите јаја да се у луковини потпуно охладе. Ако су љуске претежно тамне, немојте да их оставите предуго у води, јер може да се деси да јаја постану браон.
Сок од вишања
Ако желите да ваша црвена јаја имају изразито интензивну црвену боју, послужите се соком од вишања. Поступак је исти као и код луковине - ставите јаја у шерпу, прелијте соком од вишања, уз додатак мало соли и сирћета. Скувајте јаја у соку и оставите да се охладе.
Цвекла
Ево начина да искористите и сок од цвекле који вам остане у тегли након што поједете сочне плодове. Поступак је исти као код сока од вишања. Ако желите нежније нијансе црвене, сок од цвекле разблажите са мало воде.
Млевена паприка
Четири кашике млевене паприке сипајте у литар воде, уз додатак мало соли и сирћета и скувајте јаја. Водите рачуна да не користите љуту паприку, јер љутина може да продре кроз љуску у сама јаја.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ