Крај августа је време када почињемо да размишљамо о прављењу зимнице
Сада је право време за припрему зимнице и већина жена је већ почела да прикупља воће и поврће. Без обзира што користите проверене и испробане рецепте, често се деси да се она поквари. За то постоје бројни разлози, а у наставку текста прочитајте на шта посебно треба да обратите пажњу како би ваша зимница што дуже трајала.
1. Неправилно стерилисане тегле
Ако су тегле лоше или недовољно стерилисане у њима могу да остану бактерије и разни штетни микроорганизми који могу да доведу до ферментације воћа и поврћа. Како бисте избегли ризик од ове појаве, важно је да се стерилизација изведе правилно. Добро опране тегле и поклопце поређајте у плех и ставите у рерну загрејану на 180°Ц неких 15-20 минута. Водите рачуна и да зимницу добро затворите, односно да поклопац добро учврстите како у њих не би ушао ваздух.
2. Употреба презрелог воћа и поврћа
Многи верују да ће зимница бити слађа и укуснија ако користе зрело воће и поврће, али то није случај. Воћеће се много брже распасти и покварити, чак и када користите конзервансе. Зато бирајте чврсте полодове који нису оштећени и немају тачкице.
3. Лоше место за чување
Зимница ће дуже трајати, ако се чува на местоу где нема промаје, влаге, топлоте и где нема сунчеве светлости. Све су то фактори који утичу на убрзану ферментацију воћа и поврћа у тегли и њихово брже кварење.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ