Одмрзавање меса није баш тако једноставан процес, потребно је да знамо правилан начин како бисмо то урадили на најбезбеднији начин за храну около и наше здравље.
Постоје четири начина за безбедно одмрзавање хране – у фрижидеру, у микроталасној пец́ници, као део процеса кувања или под хладном текућом водом.
Одмрзавање хране у фрижидеру
Најсигурнији начин за одмрзавање хране је у фрижидеру. Када се храна одмрзава у фрижидеру, не мора да прође кроз температурно опасну зону. Због тога је најсигурнији од свих метода одмрзавања. Да бисте одмрзнули храну у фрижидеру, уверите се да је температура 4°Ц или нижа и да су предмети који се одмрзавају постављени на најниже полице како би се спречило капање или прскање. Одмрзавање хране у фрижидеру може дуго да траје, па према томе треба да се испланира и време пипремања хране која се одмрзава.
Прочитајте још: Како да направимо најбољу КАЈГАНУ за доручак: Три мала правила која би требало да испратимо
Одмрзавање хране у микроталасној пећници
Микровалне пећнице могу бити веома корисне за брзо одмрзавање малих предмета. Важно је запамтити да се топлота не распоређује равномерно кроз храну када користите микроталасну пећницу, тако да ће бити неопходно мешати производ током процеса одмрзавања. Одмрзавање у микроталасној пећници се препоручује само за храну која се кува одмах након одмрзавања, пише Фоодсафетy.
Одмрзавање хране под хладном водом
Одмрзавање под хладном текућом водом је најмање пожељан метод одмрзавања, Ако морате да користите овај метод, онда користите чисту и дезинфицирану судоперу и потпуно потопите намирницу у чинију. На крају не заборавите да очистите и дезинфикујете судоперу након одмрзавања хране у њој, као и чинију уколико сте је користили.