Odmrzavanje mesa nije baš tako jednostavan proces, potrebno je da znamo pravilan način kako bismo to uradili na najbezbedniji način za hranu okolo i naše zdravlje.
Postoje četiri načina za bezbedno odmrzavanje hrane – u frižideru, u mikrotalasnoj pećnici, kao deo procesa kuvanja ili pod hladnom tekućom vodom.
Odmrzavanje hrane u frižideru
Najsigurniji način za odmrzavanje hrane je u frižideru. Kada se hrana odmrzava u frižideru, ne mora da prođe kroz temperaturno opasnu zonu. Zbog toga je najsigurniji od svih metoda odmrzavanja. Da biste odmrznuli hranu u frižideru, uverite se da je temperatura 4°C ili niža i da su predmeti koji se odmrzavaju postavljeni na najniže police kako bi se sprečilo kapanje ili prskanje. Odmrzavanje hrane u frižideru može dugo da traje, pa prema tome treba da se isplanira i vreme pipremanja hrane koja se odmrzava.
Pročitajte još: Kako da napravimo najbolju KAJGANU za doručak: Tri mala pravila koja bi trebalo da ispratimo
Odmrzavanje hrane u mikrotalasnoj pećnici
Mikrovalne pećnice mogu biti veoma korisne za brzo odmrzavanje malih predmeta. Važno je zapamtiti da se toplota ne raspoređuje ravnomerno kroz hranu kada koristite mikrotalasnu pećnicu, tako da će biti neophodno mešati proizvod tokom procesa odmrzavanja. Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici se preporučuje samo za hranu koja se kuva odmah nakon odmrzavanja, piše Foodsafety.
Odmrzavanje hrane pod hladnom vodom
Odmrzavanje pod hladnom tekućom vodom je najmanje poželjan metod odmrzavanja, Ako morate da koristite ovaj metod, onda koristite čistu i dezinficiranu sudoperu i potpuno potopite namirnicu u činiju. Na kraju ne zaboravite da očistite i dezinfikujete sudoperu nakon odmrzavanja hrane u njoj, kao i činiju ukoliko ste je koristili.