Неки људи купују само јаја са браон љуском јер верују да су здравија или „природнија“ од белих. Да ли такво мишљење има упориште у реалности и да ли је заиста важно да ли су јаја браон, жута или бела?
Боја љуске не говори апсолутно ништа о јајету. Када је у питању укус и храњивост сва јаја су мање-више иста. Карактеристике које чине нека јаја укуснијим највише су везана за то шта је кокошка која их је снела јела и у каквој средини је кљуцала.
Прочитајте још: Шта је ЦРНИ ПИРИНАЧ? Како се спрема некадашња привилегија краљева?
Јаја кокошака које се слободно крећу и кљуцају по трави једући органску храну увек ће бити укуснија и имати богатији укус од оних добијених на великим фармама.
Због чега су љуске јаја других боја?
Одговор је прилично једноставан. Зависи од врсте кокошке.
Већина кокошака које се узгајају на великим комерцијалним фармама су врсте „легхорн“, која леже бела јаја, па су често јаја у продавницама беле боје. Али постоје и десетине других врста од којих многе остављају пигмент на површини јаја пре него што их положе.
Прочитајте још: Како да направимо хрскав кромпир без коришћења рерне? Неколико састојака за савршен укус
Још није познато зашто различите врсте лежу другачија јаја. Нека имају браон, а нека могу чак да лежу зелена и плавкаста јаја. Љуска јајета се формира у жлезди током друге од три фазе ношења. У тој жлезди љуска добија боју. Процес формирања љуске траје око 20 сати, а последњих неколико се додаје пигмент.