Сутра почиње божићни пост, а ово су рецепти за две недеље за све хришћане који ће да посте на води
1. Минестроне чорба за пост на води
Минестроне чорба је врло раскошног укуса и пуна поврћа, идеална за пост на води.
Састојци:
1 средњи црни лук, исечен на коцкице
2 средње шаргарепе, ситно исецкане
2 ребра целера, танко исечена
1 мала тиквица, исечена на колутове и на четвртине
6 ченова белог лука, веома ситно насецканог
2 ловорова листа
2 кашике пивског квасца по жељи
1 кашика мешавине сувих зачина
½ кашике сушеног оригана
¼ кашичице соли
¼ кашичице бибера
⅛ кашичице туцане паприке, опционо
960 мл повртног бујона
480 г воде
910 г парадајза исеченог на коцкице
2 кашике парадајз пасте
530 г конзервираног пасуља, оцеђеног и испраног
225 г посне тестенине за чорбу
475 г зеља, сецканог
шака свежег першуна
вегански пармезан, нарендан
Рецепт за посну минестроне чорбу:
За ову чорбу у велики лонац на средњој ватри убаците лук, целер, шаргарепу и тиквице. Пропржите их на води 3-5 минута или док поврц́е не омекша. Додајте бели лук, промешајте и пржите још 30 секунди.
Додајте ловоров лист, пивски квасац, зачине, оригано, со, бибер и туцану паприку. Промешајте и оставите да кува 30 секунди. У лонац додајте повртни бујон, воду, парадајз и парадајз пасту. Оставите да проври. Додајте пасуљ и тестенину. Оставите да се крчка 12-15 минута или док се тестенина не скува.
2. Чорба од кеља и кромпира
Чорба од кеља и кромпира је оброк за целу породицу, ароматичан и врло здрав.
Састојци:
30 г путера
225 г жутог лука или великог празилука, ситно насецканог на коцкице
3 средња чена белог лука, насецкана
со и бибер по укусу
90 мл уља
230 г црвеног кромпира, ољуштеног и исецканог на коцке
230 г белог кромпира, ољуштеног и исецканог на коцке
1,4 л пилец́ег бујона
340 г кеља очишћеног и ситно исецканих листова
340 г куване кобасице, исечене на кришке
ситно исецкани свеж влашац, за украс
Рецепт за чорбу од кеља и кромпира:
Како бисте направили чорбу од кеља и кромпира прво загрејте путер у лонцу на средњој ватри, док се не растопи. Додајте лук (или празилук) и бели лук, зачините сољу и бибером и пржите, често мешајуц́и, док не омекша, око 5 минута, додајуц́и уље по потреби да смеса остане влажна.
Додајте кромпир и бујон и кувајте на лаганој ватри, повремено мешајуц́и. Додајте кељ и наставите да кувате док се кришке црвенкастог кромпира потпуно не изломе (можете их притиснути кашиком или гњечилицом за кромпир за још гушц́у текстуру).
3. Потаж од зеленог поврћа
Овај изузетно здрави потаж од зеленог поврћа, идеалан је да вас окрепи у зимским данима. Припремљен од броколија, тиквица и спанаћа прави је извор витамима, а погодан је и за вегетеријанце и оне који посте. Припрема је врло једноставна и брза, а може да стоји у фрижидеру неколико дана.
Састојци:
400 г броколија
250 г спанаћа
250 г тиквица
250 г кеља
2 чена белог лука
1 мањи црни лук
2 кашике маслиновог уља
400 мл бујона од поврћа
2 кашичице кокосовог млека
со, бибер
Припрема:
На маслиновом уљу пропржите сецкани црни и бели лук док мало не застакли. Додајт свеж броколи, спанаћ, тиквицу исечену на коцкице и кељ. Залијте све бујоном о поврћа, па кувајте на умереној ватри око 15-ак минута уз повремено мешање. Када је поврће смекшало све пребаците и блендер, додајте кокосово млеко и измиксајте да добијете хомогену течну смесу. Препсите у чинију у којој ћете сервирати и по укусу додајте со и бибер. По жељи га пре сервирања поспите сецканом мирођијим.
4. Крем чорба од карфиола
Ручак не може да се замисли без добре супе или чорбе, а посебно у јесен или зиму када нас оваква јела греју. Домаћа крем чорба од карфиола одличан је начин да се окрепите и подигнете имунитет, јер обилује витаминима. Може да буде и комплетан оброк јер је изузетно заситна и хранљива. У наставку погледајте како да је направите.
Састојци:
1 главица карфиола
2 кромпира
1 главица црног лука
со, бибер
Припрема:
У шерпу ставите ситно сецкан лук, цветове карфиола и кромпир исечен на коцкице. Налијте водом и кувајте док поврће не омекша. Затим изблендајте штапним миксером, зачините и крчкајте још пар минута.
5. Манастирски пребранац на води
Манастирски пребранац је идеалан за пост на води, а иако у њега не иде пуно састојака, укус је одличан. Оно што га издваја је пикантсност који се добија захваљујући љутој паприци, а посебан шмек даје нана.
Састојци:
600 г пасуља
4 кашичице соли
2 кашике црвене млевене паприке
2 црна лука
4 чена белог лука
нана
2 љуте паприке
Припрема:
Пасуљ сипајте у шерпу, прелијте водом и оставите преко ноћи да одстоји. Након тога процедите, па сипајте нову воду, додајте црни лук исечен на ребарца, па посолите и побиберите. Кад прокључа додајте свеже листове нане, а онда кувајте још 10 минута. Повремено промешајте. Пасуљ са све водом, луком и зачинима сипајте у земљану посуду или ватросталну тепсију. Поспите млевеном црвеном паприком и промешајте. Убаците и целе ченове белог лука, па промешајте и сипајте још воде. Преко ставите целе паприке, а ако не волите љуте, можете да користите и обичне. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 15 минута, а онда ако је потребно сипајте још воде и појачајте темепратуру на 200°Ц. Пеците још 20-25 минута. Повремено погледајте да ли треба да доспете још воде.
6. Сатараш за пост на води
Састојци:
1 црни лук
3 црвене паприке шиља, исецкане
5 комада парадајза
1 ловоров лист
300 г пиринча
1 тиквица, исекана
со и бибер по укусу
шака свежег босиљка
1 кашичица першуна
1 кашичица љуте паприке
Рецепт за најбољи сатараш на води:
Како бисте направили сатараш за пост на води, прво сипајте мало воде у лонац и динстајте лук. Након тога додајте исецкану паприку, ловоров лист, крупно сечен парадајз и тиквице. Све додајте једно по једно, и доливајте воду по потреби.
Сипајте и пиринач у лонац уз још мало воде и наставите да динстатате. Када пиринач омекша убаците зачине. Све добро промешајте и сервирајте. Уживајте. Можда ћете желети да направите и јанију са буковачама и пиринчем - супер ручак за пост на води.
7. Најбољи ђувеч за пост на води
Наш предлог је ђувеч из рерне за који је потребно да искомбинујете неколико различитих врста поврћа и посно јело богатог укуса је спремно.
Састојци:
2 тиквице
1 патлиџан
2-3 црвене паприке
2-3 парадајза
броколи
4-5 печурака
2 кромпира
1 шаргарепа
2 љубичаста лука
Припрема:
Тиквице и патлиџан исеците на коцке, па ставите у ватросталну посуду. Преко поређајте исечени кромпир, броколи, паприку, печурке, шаргарепу и лук. Зачините по жељи, а можете да користите со, бибер, першун, мирођију... Све добро промешајте, па сипајте воду и сецкани парадајз. Пеците у рерни на 180°Ц око 40 минута.
8. Најукусније пљескавице за све који посте на води
Састојци:
1 црни лук
150 г јечмених пахуљица
150 г ражених пахуљица
200 г овсених пахуљица
1 коцка за супу од поврћа
3-4 чена белог лука
400 мл воде
1 кашичица млевене паприке
Рецепт за посне пљескавице на води:
Пропржите лук и пахуљице
У тигању на води пропржите ситно сецкани црни лук, па када омекша додајте млевени бели и све пахуљице. Сипајте још воде, па додајте и коцку за супу. Зачините по жељи, со, бибер и слатка паприка су обавезни, а остале зачине можете по жељи. Кувајте док пахуљице не омекшају, а повремено погледајте да ли треба још воде да се дода.
Сипајте састојке у блендер и добро изблендирајте. Обликујте пљескавице и ређајте на плех обложен пек папиром.
Покријте алу фолијом и пеците у загрејаној рерни на 220°Ц око 20 минута. Затим скините фолију, прелијте шољом водом и пеците још 10 минута.
9. Купус чорба
Састојци:
500 г киселог купуса
1 црни лук
1 шаргарепа
Ловоров лист
Со, бибер
Припрема:
Купус исперите и исецкајте. На води продинстајте лук и шаргарепу, па додајте купус и ловоров лист. Налијте водом и кувајте око сат времена. Зачините по укусу.
10. Чорба од бундеве
Састојци:
400 г бундеве
1 црни лук
2 чена белог лука
Со, бибер
Прстохват мускатног орашчића
Припрема:
Бундева сецкана на коцке кува се са луком и белим луком. Када омекша, све изблендирајте, додајте зачине и послужите топло.
11. Вариво од кромпира, шаргарепе и празилука
Састојци:
4 кромпира
2 стабљике празилука
1 шаргарепа
Со, бибер, алева паприка
Припрема: На води продинстајте празилук и шаргарепу. Додајте кромпир сецкан на коцке, налијте водом и кувајте док кромпир не омекша. Зачините по укусу.
12. Вариво од бораније
Састојци:
300 г бораније
1 црни лук
2 шаргарепе
1 парадајз
Со, бибер
Припрема:
На води динстајте лук и шаргарепу, па додајте боранију и парадајз. Кувајте док боранија не омекша, додајте со и бибер, па послужите.
13. Чорба од шампињона
Састојци:
300 г шампињона
1 црни лук
1 шаргарепа
2 чена белог лука
Свежи першун
Со, бибер
Припрема:
На води динстајте лук, бели лук и шаргарепу. Додајте сецкане шампињоне и кувајте док не омекшају. На крају додајте першун и зачине.
14. Чорба од броколија и карфиола
Састојци:
200 г броколија
200 г карфиола
1 црни лук
2 чена белог лука
Со, бибер
Припрема:
Динстајте лук и бели лук на води, додајте броколи и карфиол, па налијте водом. Кувајте док поврће не омекша. Зачините по укусу и послужите.
Стилл
Бонус видео: