Представљамо вам турски специјалитет који ћете обожавати.
Ово јело ћете спремити са задовољством јер ћете моћи да га једете два дана. Наредног дана је довољно само да га загрејете у рерни, а укус ће остати феноменалан.
Иако је за назив овог јела "соган долма" мало ко чуо, рецепт и његова припрема биће вам и те како познати, ако сте макар једном у животу правили пуњене паприке.
Прочитајте још: Мрзи вас да кувате? Пуњенe КРОМПИРE могу да спреме и деца! (РЕЦЕПТ)
Соган долма на турском значи пуњени лук. Долма је иначе назив који се користи за било које пуњено поврће - тиквице, парадајз, паприке, лук.
Ово јело припремом и изгледом подсећа на пуњене паприке, али му црни лук даје посебну арому, а зачини укус оријента.
Соган долма, односно пуњени лук, прво је постао популаран у Босни, па је потом дошао код нас.
Састојци:
500 грама јунећег или пилећег млевеног меса
150 грама пиринча
10 већих главица црног лука
зачини по жељи: слатка паприка, туцана паприка, со, бибер, суви биљни зачини
2 дл пасираног парадајза
4-5 кашика уља
1 пуна кашика брашна
Прочитајте још: ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ какве до сада нисте пробали! (ВИДЕО)
Припрема:
Лук очистите и ставите да се кува у кључалој води око 10 минута. Након тог времена извадите лук и пребаците га у хладну воду да се охлади.
Од охлаћеног лука полако одвајате унутрашље слојеве.
Извађену средину лука исецкајте и динстајте на уљу, па додајте млевено месо, зачине и пиринач, и динстајте око 15 минута, док се не сједини лепо, потом оставите смесу да се охлади.
Прочитајте још: Божанствени пуњени модри патлиџан, а могу и тиквице! (РЕЦЕПТ)
У спољашњи слој лука сипајте припемљену смесу и слажите напуњен лук у шерпу, један до другог. Налијте воду, ставите поклопац и пустите да се кува на јачој температури док вода не испари.
Када течност испари поново сипајте мало воде и сок од парадајза, смањите температуру и оставите да се крчка око 10 минута.
Шерпу прекријте фолијом и ставите у предходно загрејану рерну да се запече око 15 минута на 200 степени.
Идеалан прилог уз соган долму је павлака и пире од кромпира.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ