Велики петак употпуните укусном посном трпезом. Домаћини традиционално, поред рибе, спремају пребранац, а ми вам ћемо са вама поделити два најукуснија рецепта
Да би испао онако како треба, добар пребранац захтева следеће састојке: пуно масноће, пуно алеве паприке и пуно црног лука. Кад погодите "праве мере" ова три састојка, ни најнеспретнија куварица неће се постидети овог јела.
Запамтите: на 300 гр пасуља није превише ни 1,5 кг очишћеног црног лука
300 гр пасуља, који се вече пре кувања опере и налије водром, да набубри до јутра , а када се стави да проври. Прва вода се оцеди из познатих разлога ( спречавање надимања) , поново се налије вода , ставе се две кашичице соли.
Једно пет главица црног лука, средње величине, које се исецкају и додају пасуљу. Остатак од спремљеног 1,5 кг црног лука се исецка на ребарца и лагано продинста на доста масноће, зејтина или масти, али баш добро, онако, да добије лепу златно-жуту боју.
Када је пасуљ скуван, али не прекуван, у издинстани црни лук се дода најмање једна кашика алеве паприке, а ко воли може да стави бар још пола, па се добро упржи.
Пребранац је најбоље правити тако што се у ватросталној посуди или, још боље, у ђувечу, ређа слој пасуља, па слој црног лука, итд, све док на крају не дође пасуљ. Проверити колико је слано – свако има свој укус, па по потреби додати и мало сувог зачина или соли. Налије се мало воде у којој се кувао пасуљ, евентуално мало бибера и посуда стави у рерну, да се запече док вода испари.
Једноставније је ако се у тепсију у којој је пржен лук с алевом, додаје пасуљ решеткастом кашиком, све се равномерно измеша и налије мало воде, па се запече у рерни.
Ево још једног, па одаберите који вам више "лежи"
Састојци
700 гр пасуља
1 већи празилук
1 већи црни лук
уље
алева паприка
туцана љута паприка
со, бибер
ловоров лист
бибер млевен
бибер у зрну
Припрема:
Пасуљ добро опрати, налити водом, додати 2-3 кашике уља, мало ловоровог листа и бибер у зрну. Оставити пасуљ да се кува. На уљу пропржити на кругове празилук и црни лук. Динстати лук око 20-30 мин да добро омекша. Додати у лук соли, алеве паприке и туцане паприке.
У ђувечару ставити на дно куваног пасуља (морају остати цела зрна) па преко пасуља динстан лук, па пасуљ, па лук све до утрошка и завршити пасуљем.
Одозго мало уља. Ставити у рерну на 200 степени око 30 мин. Мора остати мало чорбице јер не сме пасуљ да буде потпуно сув.