Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТУРСКИ ГУЛАШ са умаком од патлиџана: Омиљени ручак султана, месо се ТОПИ У УСТИМА (РЕЦЕПТ)

Султанов ужитак или Хункар бегенди је посебно јело које ће вас освојити већ при првом залогају

1691917615_shutterstock_302362730.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Хункар бегенди, односно гулаш на турски начин је јело које је у народу познато као султанов ужитак, јер је укус просто неодољив. Месо је сочно, а поврће му даје посебан шмек. Служи се уз бешамел сосу и прелив од патлиџана.

Састојци:

700 г јагњетине исецкане на коцке
400 г исецканог парадајза на коцкице
250 мл месног бујона
1 мања паприка
1 лук
2-3 чешња белог лука
1 кашика концентрата парадајза
1 кашичица млевеног тамијана
1 кашичица сушеног оригана
со и бибер по жељи
уље за динстање

Умак од патлиџана:

1,5 кг патлиџана
300 мл млека
45 г наренданог тврдог сира
3 кашике путера
3 кашике брашна
со и биберпо жељи

Oglas

Припрема турског гулаша:

Када течност уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша. За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.

Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша. Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.

Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загррејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.

Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.

Oglas

 

                                                      За још рецепата запратите нас на Виберу.

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas