Рецепт за кишељене купуса који ће га учинити лепшим и укуснијим
Без киселог купуса не можемо да замислимо зиму, а мало ко зна да је ово поврће много здравије баш у том облику од свежег. Богат је влакнима, витамином Ц, К и бројним витаминима групе Б. Уз то, не мањка ни у магнезијуму, калцијуму, гвожђу, а садржи и велику количину мангана и бакра.
Иако све домаћице углавном имају своје проверене рецепте за кишељење купуса, готово смо сигурни да ретко која од њих у буре стваља - дуње.
Потребно је за буре од 40л:
10 главица купуса
20 л воде
1/2 кг соли
1, 2 зреле дуња
Прочитајте још: Фантастичан оброк: Направите пљескавице без меса (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Припрема:
Купус очистити издубити и у сваку главицу ставити кашику соли. Поређати у буре од 40 л. Налити водом у коју сте растворили со. Немојте заборавити да сте већ ставили у сваку главицу по кашику соли и тиме додали већ 100 гр.
На сваки 10 л воде ставите 250 гр соли и добро измешајте. Купус мора да буде покривен водом. Оставите 2-3 дана, па проверите да ли је потребно још да додате. Притисните га неким каменом или другим тешким предпетом. Преточите га бар 3 пута или га са чистим цревом добро издувајте. У буре додајте неколико дуња, како би купус имао лепу боју и још лепши мирис и укус.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ