Сада је сезона шљива и треба их користити за колаче.
Потребно је за тесто:
- 250 г путера
- 250 г брашна
- 50 г шећера у праху
- 1 жуманце
Прочитајте још: Ручак који се НЕ КУВА: Руска супа окрошка (РЕЦЕПТ)
За фил:
- 1 кг шљива
- 100 г шећера
- кашичица млевеног бадема
- кашичица екстракта од бадема
- 200 г марципана
- 1 беланце
Припрема:
Миксером умутите путер исечен на комадиће и брашно. Када добијете смесу сличну влажним мрвицама, убаците шећер и наставите да мутите. У чинијици умутите жуманце са две кашичице воде, па преспите преко теста и миксером све добро сједините. Тесто кратко месите да постане компактније, а онда га умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер 30 минута.
Прочитајте још: Посни ђувеч за оне који посте или држе дијету (ФОТО/ВИДЕО)
Шећер и шљиве, које сте претходно преполовили и очистили од коштица, ставите на рингу. Када проври, динстајте 3-5 минута, док шљиве не омекшају, па их пребаците у велику цедиљку, а њу ставите преко чиније. Оставите шљиве да се оцеде 30-60 минута, мешајући на сваких 10 минута.
Прочитајте још: Идеалан летњи ручак: ПАЕЉА са морским плодовима за 20 минута (РЕЦЕПТ)
Извадите тесто из фрижидера, пресеците га напола, па једну половину развуците оклагијом, ставите у калуп за печење и добро утисните. По тесту поспите млевене бадеме, а преко тога ставите слој шљива у које сте претходно умешали екстракт бадема. Исеците комадиће марципана, равномерно их распоредите и преко додајте остатак шљива. Другу половину теста развуците помоћу лењира и исеците на правилне траке, па их по жељи распоредите преко фила и премажите умућеним беланцетом. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 40 минута. Када се мало охлади, послужите уз сладолед.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ