Sada je sezona šljiva i treba ih koristiti za kolače.
Potrebno je za testo:
- 250 g putera
- 250 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 žumance
Pročitajte još: Ručak koji se NE KUVA: Ruska supa okroška (RECEPT)
Za fil:
- 1 kg šljiva
- 100 g šećera
- kašičica mlevenog badema
- kašičica ekstrakta od badema
- 200 g marcipana
- 1 belance
Priprema:
Mikserom umutite puter isečen na komadiće i brašno. Kada dobijete smesu sličnu vlažnim mrvicama, ubacite šećer i nastavite da mutite. U činijici umutite žumance sa dve kašičice vode, pa prespite preko testa i mikserom sve dobro sjedinite. Testo kratko mesite da postane kompaktnije, a onda ga umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider 30 minuta.
Pročitajte još: Posni đuveč za one koji poste ili drže dijetu (FOTO/VIDEO)
Šećer i šljive, koje ste prethodno prepolovili i očistili od koštica, stavite na ringu. Kada provri, dinstajte 3-5 minuta, dok šljive ne omekšaju, pa ih prebacite u veliku cediljku, a nju stavite preko činije. Ostavite šljive da se ocede 30-60 minuta, mešajući na svakih 10 minuta.
Pročitajte još: Idealan letnji ručak: PAELJA sa morskim plodovima za 20 minuta (RECEPT)
Izvadite testo iz frižidera, presecite ga napola, pa jednu polovinu razvucite oklagijom, stavite u kalup za pečenje i dobro utisnite. Po testu pospite mlevene bademe, a preko toga stavite sloj šljiva u koje ste prethodno umešali ekstrakt badema. Isecite komadiće marcipana, ravnomerno ih rasporedite i preko dodajte ostatak šljiva. Drugu polovinu testa razvucite pomoću lenjira i isecite na pravilne trake, pa ih po želji rasporedite preko fila i premažite umućenim belancetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. Kada se malo ohladi, poslužite uz sladoled.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU