Фиш паприкаш није само јело – то је славонска традиција, дух заједништва и уметност припреме рибе какву знају само прави мајстори.

Овај пикантни рибљи специјалитет неизоставан је на породичним окупљањима, фишијадама и дружењима уз реку. Тајна савршеног фиша крије се у одабиру праве рибе, богатству црвене паприке и лаганом кухвњу на отвореној ватри. Ако желите припремити фиш паприкаш какав се једе у најбољим славонским чардама, направите га према овом провереном рецепту.
Састојци (за 4-6 особа)
- 2 кг свеже речне рибе (шаран, сом, штука или комбинација)
- 2 веће главице црвеног лука
- 2 л воде
- 3 кашике млевене слатке паприке
- 1 кашика љуте млевене паприке (или више, по укусу)
- 1 дл белог вина
- 2 кашике концентрата парадајза
- 2 листа ловора
- Со и бибер по укусу
- 1 свежа љута папричица (по жељи)
- 300 г домаћих резанаца за прилог
Припрема:
Очистите рибу, оперите је и исеците на једнаке комаде. Посолите и оставите да одстоји док припремате супу. Лук ситно насецкајте и ставите га у већи котлић или дубоки лонац. Прелијте водом и пустите да проври. Додајте зачине – млевену паприку (слатку и љуту), концентрат парадајза, ловор и мало соли. Све добро промешајте. Кад вода почне да кључа, додајте комаде рибе, смањите ватру и кувајте око 45 минута без мешања (лагано протресите котлић како се риба не би распала). Додајте вино и љуту папричицу пред крај кувања за додатну арому. Скувајте резанце засебно у сланој води и послужите их уз фиш паприкаш.
Пријатно!