Славица је на друштвеним мрежама поделила како је направила славско жито
У дому Славице Роквић недавно је обележена крсна слава. Неизоставни део сваке славе је свако жито које домаћице широм Србије припремају на различите начине. Славица је после бројних порука на Инстаграму одлучила да подели свој рецепт који је научила од мајке.
Славко жито - састојци:
300 гр пшенице (жита) ''белије''
300 гр млевених ораха
око 250 гр шећера
мало ванил шећера
мускатни орашчић
мало цимета (на врх ножа)
мало рума
Славско жито - припрема:
Славица је у опису видеа на Инстаграму детаљно објаснила како припрема жито:
- Припрема је веома лака. Скувате жито. Ја га увече пре спавања кувам неких пола сата и искључим ринглу. Ујутру је жито спремно за припрему. У мултипрактику самељем прво орахе и оставим их у неку чинију. Затим кувано жито ставим у мултипрактик са мало водице у којој се кувало и апарат укључен сам све одради. Постепено додајем мало рума, ванилин шећера, цимета, меда, може уместо њега шећер у праху, мало мускатног орашчића. С времена на време пробам како бих била сигурна да је укус онакав да просто обара с ногу и да пожелиш да те нико не види када узимаш још коју кашичицу. Када је добро самлевено помешам га у једној чинији са млевеним орасима. Што више ораха то је укус лепши. Сећам се моје мајке како је жито кувала, па га млела на машину за месо па месила са млевеним орасима. А ја сам тај поступак мало олакшала. И онда на сцену наступа машта. Украшавање славског жита, за мене најлепши део у коме уживам. Сваке године испадне онако како ме машта тог тренутка понесе. Ове године за декорацију сам користила суве смокве, шљиве, јагоде, кајсије, чиа семе, сунцокретове семенке и листиће чуваркуће - написала је она и додала:
- Како ви припремате ваше славско жито? Поделите са нама тајне свог кулинарског умећа. Можда научимо нешто ново, јер човек се учи док је жив. Радујмо се заједно.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ