Slavica je na društvenim mrežama podelila kako je napravila slavsko žito
U domu Slavice Rokvić nedavno je obeležena krsna slava. Neizostavni deo svake slave je svako žito koje domaćice širom Srbije pripremaju na različite načine. Slavica je posle brojnih poruka na Instagramu odlučila da podeli svoj recept koji je naučila od majke.
Slavko žito - sastojci:
300 gr pšenice (žita) ''belije''
300 gr mlevenih oraha
oko 250 gr šećera
malo vanil šećera
muskatni oraščić
malo cimeta (na vrh noža)
malo ruma
Slavsko žito - priprema:
Slavica je u opisu videa na Instagramu detaljno objasnila kako priprema žito:
- Priprema je veoma laka. Skuvate žito. Ja ga uveče pre spavanja kuvam nekih pola sata i isključim ringlu. Ujutru je žito spremno za pripremu. U multipraktiku sameljem prvo orahe i ostavim ih u neku činiju. Zatim kuvano žito stavim u multipraktik sa malo vodice u kojoj se kuvalo i aparat uključen sam sve odradi. Postepeno dodajem malo ruma, vanilin šećera, cimeta, meda, može umesto njega šećer u prahu, malo muskatnog oraščića. S vremena na vreme probam kako bih bila sigurna da je ukus onakav da prosto obara s nogu i da poželiš da te niko ne vidi kada uzimaš još koju kašičicu. Kada je dobro samleveno pomešam ga u jednoj činiji sa mlevenim orasima. Što više oraha to je ukus lepši. Sećam se moje majke kako je žito kuvala, pa ga mlela na mašinu za meso pa mesila sa mlevenim orasima. A ja sam taj postupak malo olakšala. I onda na scenu nastupa mašta. Ukrašavanje slavskog žita, za mene najlepši deo u kome uživam. Svake godine ispadne onako kako me mašta tog trenutka ponese. Ove godine za dekoraciju sam koristila suve smokve, šljive, jagode, kajsije, čia seme, suncokretove semenke i listiće čuvarkuće - napisala je ona i dodala:
- Kako vi pripremate vaše slavsko žito? Podelite sa nama tajne svog kulinarskog umeća. Možda naučimo nešto novo, jer čovek se uči dok je živ. Radujmo se zajedno.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU