Oglas
· · Komentari: 0

SLAVSKO ŽITO PO RECEPTURI SLAVICE ROKVIĆ: Od majke je naučila kako se sprema, a toliko je ukusno da ćete poželeti da uzmete koju kašiku više

Slavica je na društvenim mrežama podelila kako je napravila slavsko žito

1736949556_Foto-Shutterstock-Printscreen-Instagram-rokvic.slavica.jpg
Foto: Shutterstock, Printscreen/ Instagram - rokvic.slavica
Oglas

U domu Slavice Rokvić nedavno je obeležena krsna slava. Neizostavni deo svake slave je svako žito koje domaćice širom Srbije pripremaju na različite načine. Slavica je posle brojnih poruka na Instagramu odlučila da podeli svoj recept koji je naučila od majke.

Slavko žito - sastojci:

300 gr pšenice (žita) ''belije''

300 gr mlevenih oraha

oko 250 gr šećera

malo vanil šećera

Oglas

muskatni oraščić

malo cimeta (na vrh noža)

malo ruma

Slavsko žito - priprema:

Slavica je u opisu videa na Instagramu detaljno objasnila kako priprema žito:

- Priprema je veoma laka. Skuvate žito. Ja ga uveče pre spavanja kuvam nekih pola sata i isključim ringlu. Ujutru je žito spremno za pripremu. U multipraktiku sameljem prvo orahe i ostavim ih u neku činiju. Zatim kuvano žito stavim u multipraktik sa malo vodice u kojoj se kuvalo i aparat uključen sam sve odradi. Postepeno dodajem malo ruma, vanilin šećera, cimeta, meda, može umesto njega šećer u prahu, malo muskatnog oraščića. S vremena na vreme probam kako bih bila sigurna da je ukus onakav da prosto obara s nogu i da poželiš da te niko ne vidi kada uzimaš još koju kašičicu. Kada je dobro samleveno pomešam ga u jednoj činiji sa mlevenim orasima. Što više oraha to je ukus lepši. Sećam se moje majke kako je žito kuvala, pa ga mlela na mašinu za meso pa mesila sa mlevenim orasima. A ja sam taj postupak malo olakšala. I onda na scenu nastupa mašta. Ukrašavanje slavskog žita, za mene najlepši deo u kome uživam. Svake godine ispadne onako kako me mašta tog trenutka ponese. Ove godine za dekoraciju sam koristila suve smokve, šljive, jagode, kajsije, čia seme, suncokretove semenke i listiće čuvarkuće - napisala je ona i dodala:

Oglas

- Kako vi pripremate vaše slavsko žito? Podelite sa nama tajne svog kulinarskog umeća. Možda naučimo nešto novo, jer čovek se uči dok je živ. Radujmo se zajedno.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas