Код нас се риба углавном спрема у току поста, а она је заправо јако здрава и препоручује се редовно конзумирање. За њену припрему није потребно посебно кулинарско умеће, али ако је не спремите како треба она ће бити безукусна. Како се приближавају посне славе, откривамо вам како да припремите најукуснију рибу.
Ако купујете смрзнуту рибу, прво на шта треба да обратите пажњу је правилно одмрзавање. Оставите да се лепо одмрзне и немојте убразавати процес тако што ћете је прати топлом водом. Следећи корак је маринирање. Он је обавезан ако желите да риба буде сочна и укусна. Маринирајте минимум сат времена, а најбољи састојци су сок од лимуна, сојин сос, бело и црвено вино, као и зачини. Ако користите речну рибу најбоље је да правите маринаду од белог вина јер оно одлично неутралише мирис блата.
Сирће је састојак који треба да избегавате када маринирате рибу, јер ће је он учинити сувом и жилавом.
Када сте завршили са маринирањем следи пржење или печење рибе. Ево шта треба да знате приликом термичке обраде. Засеците је на неколико места и немојте да скидате кожу пре пржења, јер ће она омогућити да се риба не распаде. То урадите када је спремите. Пржите је у добро загрејаном тигању, а ако додајте зачине, боље их прво пропржите на уљу, па додајте рибу. Такође, пре пржења уваљајте је у кукурзуно брашно. Риба је брзо готова, па водите рачуна да је не препржите.
Ако сте се одлучили за печење битно је да рерну претходно загрејете. Ако печете масне рибе немојте да додајете уље, а ако користите немасне или оне са минималним процентом масти, мало науљите посуду и рибу. Риба се пече на 180-200°Ц неких 20 минута ако су филети и 30-40 минута ако је цела риба.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ