Осим што је здрава, ова салата је изузетно укусна
Рукола је тамнозелено лиснато поврће специфичног укуса и ароме, користи се најчешће у салтама, чорбама и медитеранским јелимаа, али своју популарност је добила по бројним здравственим благодетима које доноси када постане део ваше исхране, пише Ловесенса.
Ова укусна зелена намирница богата је влакнима, фитохемикалијама, а садржи мало шећера, калорија, угљених хидрата и масти.
Од витамина богата је витамином Ц, К и А, као и фолатом, витамином Б групе, а од минерала садржи калцијум и калијум.
Због тога је рукола једна од најздравијих намирница у човековој исхрани, а јестиви су лист, стабљика и семе руколе. Конзумирањем руколе обезбеђујете свом телу довољну дозу хранљивих нутријената који подстичу нормано функционисање виталних органа у вашем телу.
Само једна порција руколе (око две шоље) пружа скоро половину дневне потребе за витамином А и повећава унос витамина Ц, гвожђа и калцијума. Садржи пуно влакана па подстиче и добар рад органа за варење и препоручује се током режима исхране за мршављење.
Испитивања показују да свакодневно конзумираје руколе смањује ризик од упала у телу, појаве и раста тумора, регулише глукозу у крви, одржава здравље кардиоваскуларног система и смањује ризик оф развоја одређених карционома.
Како употребити руколу у исхрани:
Рукола је најукуснија као сирова, па се често користи као салата са маслиновим уљем, бибером и соли, или као оброк салата уз чери парадајз и гриловану пилетину.
Можете је користити у разним смутијима или ако замену за босиљак ако желите да припремите пестосос.
Када се кува, рукола губи неке своје врло вредне нутријенте и прави укус, зато се препоручује да је најчешће конзумирате у сировој варијанти.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ