Уместо ваздушатих америчких направите британске шупље и равне мафине
Рецепти за енглеске мафине почели су да се појављују почетком 19. века. У викторијанско доба, младиц́и су продавали колаче на улици, у посебним колицима и звонили су како би привукли купце. Енглески мафини доста подсећају на лепиње, а обично се једу за доручак. Можете да их мажете џемом или да их пуните кајганом, сланином, сиром...
Састојци:
- 330 г брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 1 кашичица соли
- 2 кашике шец́ера
- 180 мл млека
- 120 мл воде
- 45 г путера
- 1 велико јаје
- гриз
Прочитајте још: Јело за ДУШУ: ЗАПЕЧЕНЕ ЊОКЕ у болоњезе сосу (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Помешајте млеко, воду и шец́ер у шерпи, па кратко кувајте да се састојци загреју. Промешајте и додајте суви квасац. Оставите да се квасац активира. Истопите путер, па додајте у активирани квасац, као и јаје собне темепратуре. У ту смесу постепено додајте брашно које сте помешали са кашичицом соли и умесите. Тесто ставите у науљену посуду и покријте провидном фолијом. Оставите да одстоји неких сат времена. Пребаците тесто на побрашњену површину, а затим га лагано раширите на дебљину од 2,5 цм. Плех обложите пек папиром и поспите кукурузним брашном или гризом. Модлом или чашом направите облике на тесту и ређајте на плех. Покријте провидном фолијом и оставите да одмори још пола сата. У загрејани тигањ поспите мало гриза и ставите мафине. Покријте и пржите неких 5-6 минута, а затим окрените и пржите још 5-6 минута.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ