Прославимо пролеће 2022. уз јачеџон, корејску палачинку од поврћа!
Уколико вам је остало помало од сваког поврћа и не знате да како да га искористите, време је да се упознате са класиком корејске кухиње. Јачеџон се лако прави, а укус је прави пролећни.
Састојци
- 4 млада лука, исечена
- ⅓ шоље празилука (опционо), танко нарезан
- ситно исецкане тиквице (око 1/2 шоље)
- 1 зелена чили паприка, опционо, нарезана на кришке
- ситно исецкан црни лук
- ⅓ шоље слатког кромпира
- 1 свежа печурка
Такође
- ¾ шоље вишенаменског брашна
- ½ кашичице соли
- ¾ шоље воде
- биљно уље
Сос за умакање
- 1 кашика соја соса
- 2 кашичице белог сирћета
- 1 кашичица љутих папричица, по жељи
- 1 кашичица пржених семенки сусама
Упутства
Направите сос за потапање: У чинији помешајте соја сос, сирће, љуспице љуте паприке (ако користите) и сусам и добро измешајте кашиком. Пребаците га у малу посуду. Оставите по страни.
Прочитајте још: ВОЋНИ КОЛАЧ С ЈАБУКАМА који се прави за час! Најукуснија посластица за уживање (РЕЦЕПТ)
Направите тесто:
У чинији помешајте млади лук, празилук (ако користите), тиквице, зелену чили паприку (ако користите), лук и слатки кромпир. Додајте со у брашно и ¾ шоље воде. Добро промешајте дрвеном кашиком.
Направите палачинку:
Загрејте велики тигањ који се не лепи на средње јакој ватри. Додајте око 2 кашике биљног уља и мешајте около да равномерно обложите тигањ. Додајте тесто у тигањ и равномерно га распоредите.
Смањите ватру на средњу и ставите печурке нарезане на кришке. Лагано их притисните дрвеном кашиком или лопатицом.
Пеците 4 до 5 минута док дно не постане хрскаво, златно смеђе боје. Ухватите дршку тигања и окрените је тако да се палачинка помера и равномерно пече испод. Окрените палачинку.
Појачајте ватру на средњу и додајте 1 до 2 кашике биљног уља дуж ивица палачинке. Подигните једну ивицу лопатицом и нагните тигањ тако да уље тече испод палачинке.
Пеците 3 до 4 минута док обе стране не постану златно смеђе, повремено притискајући лопатицом.
Окрените још једном и пеците још 2 минута.
Служити:
Пребаците га на велики тањир и послужите одмах са сосом.
БОНУС ВИДЕО: