Слаткиши које смо некада јели и они које данас користимо у многоме се разликују по много чему. Данас ми углавном узимамо слаткише који су пуни белог шећера, хемије и вештачких материјала.
У Старој Грчкој и на Блиском истоку се, пре око 6.000 година јела специјална посластица направљена од само два састојка- меда и сусама.
То је пастели или интрион.
Прочитајте још: ЛЕЊА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Брза и лака, а потребна су само ТРИ САСТОЈКА (ФОТО)
Сем што је укусан, овој колач је и много здрав и лековит. У старим записима спомиње се као намирница коју су ратници узимали како би им дао снагу пре одласка у борбу.
Ово су његове предности:
- Препун је низа витамина и минерала
- Садржи антиоксидансе
- Регулише масноће у крви
- Даје енргију за тешке физичке послове
- Умањује осећај депресије
- Поправља расположење
- Снижава ниво стреса
Потребно вам је:
300 грама пасте од чистог млевеног сусама (зове се тахини); 300 грама меда.
Припрема:
Добро промешајте и направите куглице или плочице. Ставите их мало у фрижидер да се стегну – и то је то.
Прочитајте још: СЛАТКИ залогај који поправља РАСПОЛОЖЕЊЕ: Салата од МАТОВИЛЦА и НАРАНЏАСТОГ парадајза (ФОТО)
Савет: Тахини можете направити и сами. Требају вам ољуштене, сирове семенке сусама, мало сусамовог уља, али може и маслиново или суноцокретово (две кашичице уља иду на пола до једне шољице семенки). Пре него што их самељете у блендеру, семенке мало препржите на тигању док не добију златну боју. Пазите да вам сусам не загори, јер ће постати горак. Убаците их у блендер, додајте уље и блендујте док не добијете глатку, густу смесу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ