Домаћице полако почињу да припремају зимницу
Како бисте припремили, најбољи ајвар, не треба превише експериментисати, већ га направити по оригиналном рецепту наших бака.
Прочитајте још: Италијанска оброк салата спремна за 10 минута: Лагано и преукусно летње јело за целу породицу (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Састојци:
црвене паприке
со, шећер
уље
Припрема:
Паприке се оперу и очисти се ножем сва нечистоћа или покварени део. Неке домаћице исеку петељке и избаце семенке пре печења, али се на тај начин теже окрећу на роштиљу.
Постоји правило да онај ко их пече треба и да их љушти, јер ће се тада више трудити да их што боље испече. Испечене паприке се одмах стављају у кесу, да се напаре. Када се охладе љуште се. Многим домаћицама је ајвар горак јер нису скидале црни, изгорели део са паприка. Када се уклоне све семенке ајвар је бљутав. Паприке морају добро да се оцеде пре него што се скува ајвар, јер ће се тако краће кувати и бити укуснији.
Од десет килограма паприка добије се око пет килограма ајвара, у зависности да ли су пуне воде и семенки. Добро оцеђене паприке се кувају мање од сат времена и увек је боље да то радите на средњој, никако најјачом ватри. Ајвар се стално меша, јер не сме да загори!
Прочитајте још: Укус који ће вас одушевити: Направите савршени АЈВАР помоћу ОВОГ тајног састојка
Не наседајте на причу да се паприке кувају у свом соку! Не штедите на зејтину, јер ће паприке загорети и бити горке, а ајвар ће променити боју у тамно црвену.
Током кувања ајвара проверавајте укус. Домаћице које кажу да ништа не додају у ајвар су "приче за малу децу". Укус ајвара мора да се побољша уз помоћ соли и шећера, али зависи и од самих паприка.
Ајвар је скуван када остаје траг по дну шерпе
Ајвар је готов када се варјачом повуче по дну и - остане траг. Тада се додаје конзерванс. За 10 килограма паприка је довољна једна кесица. Уколико не ставите конзерванс, морате га појести до краја године у супротном ћете се непријатно изненадити бојом у теглицама.