Карбонаре су један од омиљених италијанских специјалитета.
Шпагете са карбонара сосом налазе се у самом врху омиљених италијанских паста.
О њеном пореклу постоје многе занимљиве чињенице.
Поједини историчари кулинарства карбонару сматрају римским изумом, док је други везују за област Умбрију, јер је то било омиљено јело умбријских рудара, а име је добила по угљу, који се каже "карбоне".
Прочитајте још: МИНИ ПИЦЕ: Најједноставнији рецепт за ТЕСТО као из РЕСТОРАНА
Састојци:
500 грама шпагета
300 г меснате сланине
500 мл павлаке за кување
већа главица црног лука
1 жуманце
300 г изренданог качкаваља
100 грама пармезана
мало маслиновог уља
Припрема:
Сланину и лук исецкати на ситне коцкице и ставити их у загрејано уље да се прже.
Док се сланина и лук прже, скувати шпагете по упутству.
Прочитајте још: Направите најукуснији КРЕМАСТИ КОЛАЧ СА НАНОМ, идеалан за ТОПЛЕ ДАНЕ (РЕЦЕПТ)
Кад сланина постане хрскава, а лук стакласт, прелити их павлаком за кување и убацити жуманце, како би се сос добро сјединио. Затим убацити изрендани качкаваљ и мешати да се качкаваљ растопи.
На крају додати процеђене шпагете и зачине по жељи.
Пармезан посути преко сервираног јела.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ