Васкршњи пост је најзначајнији за православце и многи који посте по правилима, имају доста дана током којих морају постити на води.
Пост на води је врло специфичан и ако дуго траје може да вам понестане идеја и инспирације шта даље да кувате. Представљамо вам три врло укусна рецепта, без уља.
Прочитајте још: ПОМФРИТ ОД ЛЕБЛЕБИЈА: Здрав рецепт који ће вам заувек заменити кромпириће
Чорба од празилука
Састојци:
2 празилука,
1 главица црног лука,
300-400 г кромпира,
со,
бибер,
ловоров лист,
сок од пола лимуна,
кашика брашна
Припрема
Загрејати мало воде, додати и празилук и црни лук и кувати док лук не омекша. Додати кромпир исецкан на коцке, со, бибер, ловоров лист, све прелити са 1л воде, кувати 45-50 минута на умереној ватри. Скинути са ватре, додати кашику брашна и прокувати још пет минута. На крају све зачинити лимуновим соком.
Пасуљ на води:
Састојци
1/2 кг пасуља
2 главице (средње) црног лука
4 чешња белог лука
3 листа лорбера
200 мл пасираног парадајза
1 шаргарепа
целер
першун
суви биљни зачин
бибер
2 кашичице брашна
вода
Припрема
Ставити пасуљ у шерпу, налити водом и ставити да прокува. Када прокува, процедити пасуљ и налити поново са водом. Додати ситно исецкани црни лук и шаргарепу. Корен першуна и целера (количина по жељи) исецкати на коцкице и додати пасуљу. Убацити лорбер, посути сувим биљним зачином (по жељи) и ставити да се кува.
Када је пасуљ прилично раскуван, 10-ак минута при крају, додати пасирани парадајз, у коме се размути брашно. Додати ситно исецкани бели лук, побиберити и ако је потребно посути још са сувим биљним зачином. Оставити још мало да се кува и- ручак је готов.
Пита са печуркама:
Састојци:
паковање шампињона,
1/2 главице лука,
1/4 празилука,
1 шоља млевеног парађза,
коре за питу,
со,
бибер,
мешавина зачина,
оригано,
вода
Припрема
Лук, празилук и печурке ситно исецкати. У тефлонски тигањ сипати шољу млевеног парадајза и на њему продинстати лук, празилук и печурке, додати со и зачине по укусу. Коре исећи на 3 дуже траке, и ређати једну на другу, а између премазати водом, кечапом или млевеним парађзом. Трећу кору премазати припремљеном смесом и савити у троугао. Троуглове слагати на папир за печење у ђувечару. Пећи док не порумени на 200 степени. Када је печено, прекрити влажном крпом да одмекани.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ