Бела чорба, мусака од карфиола, банатски паприкаш, ћуфте од пасуља, пикантни сом и болоњезе са поврћем.
Укућани ће стајати у реду за још, а ви ћете добити бројне похвале.
Бела чорба
Састојци:
- 200 г шампињона
- главица црног лука
- кашика брашна
- 1 чен белог лука
- 2 дл белог вина
- першун
- уље
- бибер
- со
Припрема:
Исецкајте лук и шампињоне, па их издинстајте на уљу. Затим полако додајте брашно, мешајте, па сипајте 1,5 л воде и наставите да кувате. Све добро изблендајте миксером, па додајте зачине и ситно сецкани бели лук.
Мусака од карфиола
Састојци:
- 2 шоље пасираног парадајза
- 1 главица црног лука, ситно исецкана
- 2 чена белог лука, ситно исецкана
- 2 шаргарепе, нарендане
- 2 кашике маслиновог уља
- со, бибер, оригано, суви биљни зачин по укусу
- 1 већи карфиол, раздвојен на цветове
- 1 шоља пиринча
- 1 црвена паприка, ситно исецкана
- 1 шоља пасираног парадајза
- 1 кашика сувог зачина по избору (нпр. оригано или мајчина душица)
- со и бибер по укусу
- маслиново уље за премазивање
Припрема:
У великој шерпи пропржите црни лук на маслиновом уљу док не постане стакласт. Додајте бели лук, шаргарепу и пасирани парадајз. Кувајте док шаргарепа не омекша. Додајте зачине (со, бибер, оригано, суви биљни зачин) и кувајте још неколико минута. У другој шерпи скувајте пиринач према упутству на паковању. На средњејакој ватри кувајте карфиол у посољеној води док не постане мекан, али не превише мекан. У великој посуди помешајте кувани пиринач, црвену паприку, суви зачин, со и бибер. Уклоните вишак воде из карфиола и ставите га на дно посуде за печење. Прелијте филом од пиринча, па све прелијте сосом од парадајза. Пеците у претходно угрејаној рерни на 180 степени око 40 минута, док мусака не добије лепу златносмеђу боју.
Банатски паприкаш
Састојци:
- 1½ кг шарана
- 5 главица црног лука
- уље
- 2 кашике винског сирћета
- 2 кашике црвене зачинске паприка
- целеров лист
- 2-3 дл сока од парадајза
- 1 дл црвеног вина
- бибер
Припрема:
Рибу исеците на комаде, попрскајте винским сирћетом и оставите да стоји пола сата. На уљу пропржите лук исечен на ребарца, додајте паприку, сецкан целеров лист, па налијте вином и соком од парадајза и кувајте док поврће скроз не омекша. Кувани сос процедите у другу шерпу, додајте рибу коју сте претходно посолили и оставите на лаганој ватри 40 минута. Послужите уз кувани кромпир или пиринач.
(Ало)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ