Bela čorba, musaka od karfiola, banatski paprikaš, ćufte od pasulja, pikantni som i bolonjeze sa povrćem.
Ukućani će stajati u redu za još, a vi ćete dobiti brojne pohvale.
Bela čorba
Sastojci:
- 200 g šampinjona
- glavica crnog luka
- kašika brašna
- 1 čen belog luka
- 2 dl belog vina
- peršun
- ulje
- biber
- so
Priprema:
Iseckajte luk i šampinjone, pa ih izdinstajte na ulju. Zatim polako dodajte brašno, mešajte, pa sipajte 1,5 l vode i nastavite da kuvate. Sve dobro izblendajte mikserom, pa dodajte začine i sitno seckani beli luk.
Musaka od karfiola
Sastojci:
- 2 šolje pasiranog paradajza
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, narendane
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber, origano, suvi biljni začin po ukusu
- 1 veći karfiol, razdvojen na cvetove
- 1 šolja pirinča
- 1 crvena paprika, sitno iseckana
- 1 šolja pasiranog paradajza
- 1 kašika suvog začina po izboru (npr. origano ili majčina dušica)
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje za premazivanje
Priprema:
U velikoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i pasirani paradajz. Kuvajte dok šargarepa ne omekša. Dodajte začine (so, biber, origano, suvi biljni začin) i kuvajte još nekoliko minuta. U drugoj šerpi skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju. Na srednjejakoj vatri kuvajte karfiol u posoljenoj vodi dok ne postane mekan, ali ne previše mekan. U velikoj posudi pomešajte kuvani pirinač, crvenu papriku, suvi začin, so i biber. Uklonite višak vode iz karfiola i stavite ga na dno posude za pečenje. Prelijte filom od pirinča, pa sve prelijte sosom od paradajza. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Banatski paprikaš
Sastojci:
- 1½ kg šarana
- 5 glavica crnog luka
- ulje
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike crvene začinske paprika
- celerov list
- 2-3 dl soka od paradajza
- 1 dl crvenog vina
- biber
Priprema:
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.
(Alo)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU