Mnogima omiljeni slatkiš
Oglas
Ako ne znate koju poslasticu da spremate, knedle sa šljivama su uvek odgovor. U njihovom ukusu uživaju i mlađe i starije generacije. U Vojvodini ih zovu i gomboce, a taj naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.
Sastojci:
- 700 grama krompira
- 500 gr šljiva
- 1 l vode
- 2 jaja
- malo cimeta
- 5 grama soli
- 400 gr brašna
- 200 gr prezli
- 200 gr šećera
- 150 ml ulja
Priprema:
- Krompir skuvajte i dobro ocedite. Kada se malo ohladi, izgnječite ga tako da ne ostanu grudvice.
- Dodajte jaja, dve kašike ulja i so, pa sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno, pa zamesite testo.
- Zasecite šljive do polovine, pa u svaku ubacite malo cimeta i šećera.
- Od dobijenog testa oblikujte pljosnate krugove u koje ćete stavljati šljive.
- U međuvremenu stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Knedle spuštajte u kipuću vodu.
- Kada isplivaju na površinu, knedle su gotove.
- Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite još dva-tri minuta na manjoj temperaturi. U propržene prezle dodajte šećer, pa smesu izučite u dublji tanjir i uvaljajte knedle.
- Na dno posude u koju ćete ređati knedle pospite malo prezli i šećera. Ređajte lnedle, a ukoliko vam preostane šećera i prezli, pospite ih po vrhu poslastice.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas