За вас смо одабрали укусан посни рецепт којим можете да се засладите
Oglas
На Велики четвртак нема весеља, али има окупљања верника. Код неких православних народа и у неким крајевима Србије у четвртак, а не на Велики петак, боје се ускршња јаја, а у Русији се меси ускршњи слатки колач. Домаћа пита са јабукама је наш предлог за посну посластицу.
Састојци
- коре за питу, 500 г
- јабуке, 7
- шећер, 7 кашика
- ванилин шећер, 1 кесица
- цимет по укусу
- сок од лимуна, пола лимуна
Прочитајте још: Здрава ПИЛЕЋА ДЕТОКС СУПА са пуно укуса! Пријаће исцрпљеном организму (РЕЦЕПТ)
Припрема
- Постоје две варијанте пите. Прва је са ренданим свежим јабукама, а друга са динстаним јабукама. Када су у питању свеже рендане јабуке, ако имамо домаће непрскане боље је рендати их са кором. Најбоље јабуке за питу су старинске кисељаре.
- Код свеже стављених јабука у питу иде уље јер јабуке не отпусте довољно сока као код динстања. И свеже јабуке се стављају на целу кору. Поспете по кори. Прво мало уља и шећера, па јабуке, па опет мало шећера и ваниле. А динстане јабуке је најбоље ставити на крај кора, па увити.
- За једно паковање кора од пола килограма вам је потребно око 7 средњих јабука, то је мало више од килограма да ипак буде богатија. Нарендајте јабуке на крупније. У шерпу ставите прво рендане јабуке па додајте две кашичице лимуновог сока и пет до шест кашика шећера. Можете слободно користити и смеђи шећер. Додајте и ванилин шећер једну кесицу и цимет по жељи.
- Све измешајте, па додајте једну малу шољицу воде. Динстати на средњој ватри око 10 минута уз константно мешање. Видећете отпустиће сока, али не превише, зато треба мешати. И сад једна цака. Направите мало сирупа од шећера и воде и мало корице лимуна. Тиме ћете попрскати коре. Узмете једну кору, па попрскате сирупом, па мало поспете шећер, тако другу кору исто, па исто и трећу.
- Четврту кору поспете шећером, па ставите на почетак по ширини јабуке. Мало са стране преклопите да не излази фил и увијте.
- И тако направите 4 јуфке или штапа како год звали.
- Премажите преосталим сирупом одозго и пеците на 170 степени док не порумени.
- Печено прекријте крпом, па попрскајте водом и тако оставите 15 минута. Исеците питу на парчиће и ставите преко прах шећер.
БОНУС ВИДЕО:
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas