Za vas smo odabrali ukusan posni recept kojim možete da se zasladite
Oglas
Na Veliki četvrtak nema veselja, ali ima okupljanja vernika. Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajevima Srbije u četvrtak, a ne na Veliki petak, boje se uskršnja jaja, a u Rusiji se mesi uskršnji slatki kolač. Domaća pita sa jabukama je naš predlog za posnu poslasticu.
Sastojci
- kore za pitu, 500 g
- jabuke, 7
- šećer, 7 kašika
- vanilin šećer, 1 kesica
- cimet po ukusu
- sok od limuna, pola limuna
Pročitajte još: Zdrava PILEĆA DETOKS SUPA sa puno ukusa! Prijaće iscrpljenom organizmu (RECEPT)
Priprema
- Postoje dve varijante pite. Prva je sa rendanim svežim jabukama, a druga sa dinstanim jabukama. Kada su u pitanju sveže rendane jabuke, ako imamo domaće neprskane bolje je rendati ih sa korom. Najbolje jabuke za pitu su starinske kiseljare.
- Kod sveže stavljenih jabuka u pitu ide ulje jer jabuke ne otpuste dovoljno soka kao kod dinstanja. I sveže jabuke se stavljaju na celu koru. Pospete po kori. Prvo malo ulja i šećera, pa jabuke, pa opet malo šećera i vanile. A dinstane jabuke je najbolje staviti na kraj kora, pa uviti.
- Za jedno pakovanje kora od pola kilograma vam je potrebno oko 7 srednjih jabuka, to je malo više od kilograma da ipak bude bogatija. Narendajte jabuke na krupnije. U šerpu stavite prvo rendane jabuke pa dodajte dve kašičice limunovog soka i pet do šest kašika šećera. Možete slobodno koristiti i smeđi šećer. Dodajte i vanilin šećer jednu kesicu i cimet po želji.
- Sve izmešajte, pa dodajte jednu malu šoljicu vode. Dinstati na srednjoj vatri oko 10 minuta uz konstantno mešanje. Videćete otpustiće soka, ali ne previše, zato treba mešati. I sad jedna caka. Napravite malo sirupa od šećera i vode i malo korice limuna. Time ćete poprskati kore. Uzmete jednu koru, pa poprskate sirupom, pa malo pospete šećer, tako drugu koru isto, pa isto i treću.
- Četvrtu koru pospete šećerom, pa stavite na početak po širini jabuke. Malo sa strane preklopite da ne izlazi fil i uvijte.
- I tako napravite 4 jufke ili štapa kako god zvali.
- Premažite preostalim sirupom odozgo i pecite na 170 stepeni dok ne porumeni.
- Pečeno prekrijte krpom, pa poprskajte vodom i tako ostavite 15 minuta. Isecite pitu na parčiće i stavite preko prah šećer.
BONUS VIDEO:
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas