Једноставно се прави, а ово је оригинални италијански рецепт.
Уколико вам овог лета недостаје дух Медитерана, можете га имати у свом дому на веома једноставан начин. Почастите себе неким од специјалитета италијанске кухиње која је освојила свет. Једно од најчешће тражених јела јесте паста карбонара.
Састојци:
100 г панчете
50 г пекорино сира
50г пармезана
3 велика јаја
350 г шпагета
2 крупнија чена белог лука, огуљена и неуситњена
50 г несланог маслаца
морска со и свеже млевени црни бибер
Припрема:
Ставите велики лонац воде да прокува. Панчету ситно насецкајте, након што одстраните кору. Ситно нарендајте обе врсте сира и помешајте их. Умутите 3 велика јаја у посуди средње величине и зачините с мало свеже самлевеног црног бибера. Оставите све са стране.
У кипућу воду додајте 1 кашичицу соли, додајте 350 г шпагета и када вода поновно прокључа, кувајте на лаганој ватри, поклопљено, 10 минута или док не постану ал денте. Оштрицом ножа згњечите бели лук.
Док се шпагете припремите надев. Ставите неслани маслац у дубоки тигањ или вок и, чим се отопи, додајте панчету и бели лук. Оставите да се кува на средњој ватри око 5 минута уз често мешање док панчета не постане златна и хрскава. Бели лук је сада дао свој укус, па га извадите. Смањите ватру. Када је тестенина готова, извадите је из воде хватаљком и додајте је у тигањ са панчетом. Не брините ако мало воде доспе и у тигањ и немојте још да просипате воду у којој сте кували. Помешајте већи део сира с јајима, а малу шаку оставите за касније посипање. Тигањ са шпагетама и сланином макните с ватре. Сада брзо улијте јаја и сир. Помоћу хватаљке или дугачке виљушке подигните шпагете тако да се лако помешају са смесом од јаја, која се згусне, али се не меша, тако да све буде обложено. Додајте још воде у којој сте кували пасту, како би остала сочна (неколико кашика). По потреби мало посолите. Послужите одмах уз мало посипања преосталим сиром и млевеним црним бибером. Ако се јело ипак мало осуши до почетка оброка, попрскајте још мало преостале вруће воде и поново ће постати сочно.
(Курир.рс/М.Ј)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ