Oglas
· · Komentari: 0

PASTA KARBONARA PO ITALIJANSKOM RECEPTU: Za samo par minuta uživaćete u svakom zalogaju

Jednostavno se pravi, a ovo je originalni italijanski recept.

1721386334_149198_shutterstock-87289441_ff.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Ukoliko vam ovog leta nedostaje duh Mediterana, možete ga imati u svom domu na veoma jednostavan način. Počastite sebe nekim od specijaliteta italijanske kuhinje koja je osvojila svet. Jedno od najčešće traženih jela jeste pasta karbonara.

Sastojci:

100 g pančete
50 g pekorino sira
50g parmezana
3 velika jaja
350 g špageta
2 krupnija čena belog luka, oguljena i neusitnjena
50 g neslanog maslaca
morska so i sveže mleveni crni biber

Priprema:

Stavite veliki lonac vode da prokuva. Pančetu sitno naseckajte, nakon što odstranite koru. Sitno narendajte obe vrste sira i pomešajte ih. Umutite 3 velika jaja u posudi srednje veličine i začinite s malo sveže samlevenog crnog bibera. Ostavite sve sa strane.

U kipuću vodu dodajte 1 kašičicu soli, dodajte 350 g špageta i kada voda ponovno proključa, kuvajte na laganoj vatri, poklopljeno, 10 minuta ili dok ne postanu al dente. Oštricom noža zgnječite beli luk.

Dok se špagete pripremite nadev. Stavite neslani maslac u duboki tiganj ili vok i, čim se otopi, dodajte pančetu i beli luk. Ostavite da se kuva na srednjoj vatri oko 5 minuta uz često mešanje dok pančeta ne postane zlatna i hrskava. Beli luk je sada dao svoj ukus, pa ga izvadite. Smanjite vatru. Kada je testenina gotova, izvadite je iz vode hvataljkom i dodajte je u tiganj sa pančetom. Ne brinite ako malo vode dospe i u tiganj i nemojte još da prosipate vodu u kojoj ste kuvali. Pomešajte veći deo sira s jajima, a malu šaku ostavite za kasnije posipanje. Tiganj sa špagetama i slaninom maknite s vatre. Sada brzo ulijte jaja i sir. Pomoću hvataljke ili dugačke viljuške podignite špagete tako da se lako pomešaju sa smesom od jaja, koja se zgusne, ali se ne meša, tako da sve bude obloženo. Dodajte još vode u kojoj ste kuvali pastu, kako bi ostala sočna (nekoliko kašika). Po potrebi malo posolite. Poslužite odmah uz malo posipanja preostalim sirom i mlevenim crnim biberom. Ako se jelo ipak malo osuši do početka obroka, poprskajte još malo preostale vruće vode i ponovo će postati sočno.

(Kurir.rs/M.J)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas