Чак и ако нисте неки кулинарски мајстор, било би пожељно да знате барем да спремите јаја, која могу послужити као здрав доручак или вечера.
Готово је немогуће да пржена јаја испадну лоше, али неки трикови могу да их учине још бољим.
Аустралијски кувар Ричард Корниш открио је неколико трикова који могу да помогну да пржена јаја сваки пут испадну савршено. Све што треба да урадите је да користите папир за печење кад их пржите…
Ставите папир за печење у тигањ и загрејте га на средњој ватри. Када се загреје, ставите мали комад путера или мало маслиновог уља и разбијте јаја директно на папир. Поклопите тигањ– саветује кувар.
Иако се спремањем на овај начин неће створити хрскаве ивице, јаје ће бити савршено пржено, а између осталог, биће вам лакше и да оперете тигањ пошто се због папира неће залепити.
Раније је Корниш рекао да затварање тигања поклопцем помаже да се јаје испржи до перфекције.
– Код пржења топлота полази одоздо, са дна тигања, а масноћа тј. уље или путер спречавају да се јаје залепи, истовремено му додајући укусе.
Када је тигањ поклопљен, топлота се рефлектује и пржи храну и одозго.
Ако волите да једете сланину са јајима, он саветује да у тигању најпре пропржите сланину, а то мало масноће што ће остати у тигању је идеално за пржење јаја.