Oglas
· · Komentari: 0
BAKINA KUHINJA

OSNOVNO UPUTSTVO I SAVETI: Evo kako da pripremite SLAVSKI KOLAČ i kako da ga ukrasite (FOTO/VIDEO)

Slava je slavski kolač, žito i sveća!

1605946265_20201120_172002.jpg
Foto: Privatna arhiva
Oglas

Potrebno je:

  • 500 ml vode (od toga poželjna je i osveštena voda za kolač)
  • 800-850 gr brašna
  • 1 kašičica soli i šećera
  • 20 gr svežeg kvasca

Priprema:

U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti 5 min. Sipati u vanglu, dodati osvećenu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti.

Foto: Privatna arhiva

Oglas

Dodavati brašno da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 min. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 min na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku koja je posuta brašnom.

Pročitajte još: Kupili ste kesten - kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Odvojiti malo manje od pola, jedan mali deo za 4 jednake loptice, pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.

Oglas

Pročitajte još: Jednostavan trik kako da ISPOHUJETE BATAKE, a da sačuvaju sve svoje sokove

Zamesiti 300 gr brašna sa vodom i zamesiti trvrdo testo. Obraditi dobro i oklagijom dobro istanjiti. 

Foto: Privatna arhiva

Pečatom koji morate imati ako pravite kolač, a možete da ga nabavite u svakoj crkvi, izvaditi 5 pečata.

Oglas

Rezati razne figure pomoću modlica ili ako ste vični sami pravite. Figure pokriti. Tepsiju obložite pek papirom, pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite veličine dna šerpe ili tepsije.

Pročitajte još: POSNO I PIKANTNO: Čili flekice sa kiselim kupusom (FOTO/VIDEO)

Četri male loptice poređajete preko njega unakrsno, a na sredinu stavite najmanju lopticu. 

Foto: Privatna arhiva

Oglas

Svaku lopticu malo pokvasite vodom da se bolje zalepi i stavite da se peče. Figurice takođe zalepite po želji (grožđe, golubove, cveće, lišće, burence, ptice žito i sl.).

Pročitajte još: Napravite DOMAĆI HLEB na listu kupusa: Bez aditiva (FOTO/VIDEO)

Ostavite da kolač još malo poraste, pa ga pecite oko sat vremena ako treb, a i duže da bude lagan na 180 stepeni C.

Pečen kolač pokrite da malo odmekne i lakše se izvadi iz tepsije ili šerpe. Srećna Slava domaćine!

Oglas

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas