Уколико сте љубитељ италијанске кухиње, ово морате пробати
![1674567606_shutterstock_631519565-fokaca.jpg](/cache/images/a/2/2/8/d/a228d1a127a9a2557a6cb493694b2be94508c4fe.jpg)
Чувена фокача је јело које потиче из Италије, а с обзиром на то да је веома укусно проширило се на све крајеве света. Предност у односу на друга пецива јесте што се брзо спрема, а оно што многе одушевљава јесте и чињеница да је можете јести са свим и свачим.
Састојци:
400 гр брашна за дизана теста
100 гр глатког брашна
1 кесица сувог квасца
1/2 кашичице шећера
300 мл млаке воде
маслиново уље за премаз
Прочитајте још: Домаћи сос за батаке којима нико неће моћи да одоли: Уживаћете у укусу
За премаз од парадајза:
2 зрела парадајза (или чаша парадајз пелата)
винско или јабуково сирће
1 везица свежег босиљка
2 чена белог лука
Фото: Схуттерстоцк
За премаз од сира:
100 гр различитих качкаваља по жељи
1 гранчица рузмарина
За премаз са маслинама
10 маслина
маслиново уље по потреби (2,3 кашике)
мало белог лука
Прочитајте још: Брзи КОЛАЧ ОД ВИШАЊА: Од само пар састојака направите идеалан десерт
Припрема:
У посуди за мешење, сипајте брашно које сте претходно помешали са пола кашичице соли. Потом направите рупу у брашну и додајте квасац, шећер и млаку воду (претходно измешајте и сачекајте да мало "крене"). Све измешајте виљушком, па лепо сједините рукама и умесите мекано тесто. Затим тесто ставите у посуду, мало прелијте са маслиновим уљем и пустите да нарасте 15 до 20 минута. Укључите рерну да се греје на око 220 степени, па припремите премазе.
Исецкајте маслине и помешајте са тимијаном, па све то прелијте са мало маслиновог уља и белим луком.
Насецкајте ољуштен парадајз и босиљак, посолите и побиберите, додајте мало маслиновог уља и сирћета, насецкате ољуштен бели лук.
Кад тесто нарасте, развуците га оклагијом тако да добијете круг величине плеха у којем ћете пећи фокачу. Премажите преливом који желите, а онда оставите да још мало нарасте. Пеците око 20 минута на 220 степени.
Послужите док је још топло.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ