Да ли сте некада направили комбинацију јаја на око и палачинки
Када би вас неко питао шта желите да вам спреми за доручак, вероватно би вам на рубу усана биле палачнике.
Али, то нажалост није оно што припремамо свако јутро, јер обично већину времена негде журимо и каснимо. Међутим, ако су јутра хаотична, то оставља простора за вечери које могу да буду врло пријатне и изнад свега „укусне“. Заправо једном када пробате наш предлог за вечеру из снова, он ће лако да постане ваша традиција.
Рецепт за јаја на око у комбинацији са палачинкама
Бешамел сос
- 4 кашике путера
- 3 кашике брашна
- 2 шоље млека
- ¼ кашичице свеже наренданог мускатног орашчића
- со и свеже млевени црни бибер
За палачинке:
- 4 јаја
- 1 шоља млека
- 1 шоља брашна
- 1 кашичица соли
- ½ кашичице свеже млевеног црног бибера
- 6 кашика путера
За декорацију на врху:
- 4 јаја
- со и свеже млевени црни бибер
- 2 кашике свеже сецканог влашца
- 8 колутова шунке
Припрема
У мањој шерпи истопити путер на лаганој ватри. Додати брашно и лагано пржити док не постане златне боје. Сипати преко свега млеко и уз мешање кувати око 2 минута. Зачинити мускатним орашчићем, бибером и сољу.
За припрему велике палачинке потребно је загрејати рерну до 250 степени. У већој посуди умутити јаја, па додати млеко, брашно, со и бибер. С друге стране загрејати путер у већем тигању на лаганој температури. Сипати тако припремљено тесто на тигањ и ставити у рерну да се пече. Пећи око 20 минута, док не порумени око ивица.
У међувремену загрејати тигањ на јакој ватри. Попрскати га спрејом против лепљења. Јаја разбити над тигањем и смањити ватру на врло лагану. Пржити док се беланца не испеку, а жуманца остану још у текућем стању. Зачинити бибером, сољу и влашцем.
Када је палачинка готова извадити је из рерне и пресећи на 4 дела. На сваки комад ставити по 2 колута шунке, јаје и ¼ шоље бешамел соса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ