Da li ste nekada napravili kombinaciju jaja na oko i palačinki
Kada bi vas neko pitao šta želite da vam spremi za doručak, verovatno bi vam na rubu usana bile palačnike.
Ali, to nažalost nije ono što pripremamo svako jutro, jer obično većinu vremena negde žurimo i kasnimo. Međutim, ako su jutra haotična, to ostavlja prostora za večeri koje mogu da budu vrlo prijatne i iznad svega „ukusne“. Zapravo jednom kada probate naš predlog za večeru iz snova, on će lako da postane vaša tradicija.
Recept za jaja na oko u kombinaciji sa palačinkama
Bešamel sos
- 4 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 2 šolje mleka
- ¼ kašičice sveže narendanog muskatnog oraščića
- so i sveže mleveni crni biber
Za palačinke:
- 4 jaja
- 1 šolja mleka
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 6 kašika putera
Za dekoraciju na vrhu:
- 4 jaja
- so i sveže mleveni crni biber
- 2 kašike sveže seckanog vlašca
- 8 kolutova šunke
Priprema
U manjoj šerpi istopiti puter na laganoj vatri. Dodati brašno i lagano pržiti dok ne postane zlatne boje. Sipati preko svega mleko i uz mešanje kuvati oko 2 minuta. Začiniti muskatnim oraščićem, biberom i solju.
Za pripremu velike palačinke potrebno je zagrejati rernu do 250 stepeni. U većoj posudi umutiti jaja, pa dodati mleko, brašno, so i biber. S druge strane zagrejati puter u većem tiganju na laganoj temperaturi. Sipati tako pripremljeno testo na tiganj i staviti u rernu da se peče. Peći oko 20 minuta, dok ne porumeni oko ivica.
U međuvremenu zagrejati tiganj na jakoj vatri. Poprskati ga sprejom protiv lepljenja. Jaja razbiti nad tiganjem i smanjiti vatru na vrlo laganu. Pržiti dok se belanca ne ispeku, a žumanca ostanu još u tekućem stanju. Začiniti biberom, solju i vlašcem.
Kada je palačinka gotova izvaditi je iz rerne i preseći na 4 dela. Na svaki komad staviti po 2 koluta šunke, jaje i ¼ šolje bešamel sosa.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU