Током зимских месеци, кад је сезона инфекција, пожељно је јести што више воћа, како бисмо ојачали организам и опскрбили га потребним витаминима.
Свеже, исецкано воће можемо заменити оним убаченим у смути, а уз додатак других састојака то може постати хранљиви доручак или ужина. Смути од нара је вишеструко користан - благотворан је за здравље, али и веома укусан и окрепљујућ.
Нар је препун полифенола, моћних антиоксиданса који помажу у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима (упале, знаци старења и одређени карциноми).Такође је одличан извор калијума, електролита важног за правилно функционисање мишића. Захваљујући високом проценту влакана, то воће помаже да ниво шећера у крви буде стабилан. Поред тога, чува здравље срца и крвних судова, а добар је и за варење. Дијабетичари треба да буду опрезни при његовој конзумацији јер садржи велику количину природног шећера.
Прочитајте још: Шест намирница које не би требало држати у фрижидеру!
Смути од нар
Састојци:
- 2 очишћена нара
- 1 поморанџа
- 20г семенки бундеве
- шака боровница
- 300мл грчког јогурта
- 1 зрела банана
Фото: Депосит
Прочитајте још: Како да не уништимо ВИТАМИНЕ док спремамо поврће: Правимо грешке које смањују учинак
Припрема:
Изблендајте све састојке, па напитак сипајте у ширу чашу и украсите воћем по избору (зрна нара, кришка поморанџе или неколико боровница). Смути попијте непосредно после припремања, како не би дошло до губљења хранљивих састојака који се налазе у њему.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ