Ово класично и интересантно јело је идеалан разлог да окупите друштво и уживате у укусима сира, уз хлеб и поврће за умакање
Овај традиционални рецепт је врло лак за припрему, а најлепше се конзумира у друштву. Углавном у порцији једног фонуда може да ужива 4-5 људи.
Прочитајте још: Са ОВИМ здравим намирницама не бисмо смели да претерујемо! Може доћи до контраефеката
Састојци:
- 1 шоља сувог белог вина
- 250г сецканог швајцарског сира
- 250г сецканог сира "Грујер"
- 2 кашике вишенаменског брашна
- ¼ кашичице соли
- ¼ кашичице млевеног мускатног орашчића
- 1 векна француског хлеба, исечена на коцке од 1 инча
Припрема:
Корак 1
Кувајте вино у лонцу за фонду. Додајте полако сиреве док се сви не истопе. Умешајте брашно. Када се сир отопи, умешајте со и мускатни орашчић. Маса треба да буде глатка без грудвица. Водите рачуна да сир не прегори и стално мешајте.
Корак 2
Послужите са исеченим француским хлебом. За умакање можете користити хлеб, киселе краставчиће или млади кромпир. Набодите жељену намирницу на виљушку, умочите у сир и уживајте у експлозији укуса.
Напомена:
Уз фонду, немојте пити ништа осим ова 3 напитка: пијуцкајте само бело вино, ракију или биљни чај. Према швајцарском предању, било које друго пиће — било да је то вода, сок или пиво — ће изазвати згрушавање топљеног сира и формирање џиновске лопте у вашем стомаку, остављајући вас са исцрпљујућим сметњама у варењу.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ