Ovo klasično i interesantno jelo je idealan razlog da okupite društvo i uživate u ukusima sira, uz hleb i povrće za umakanje
Ovaj tradicionalni recept je vrlo lak za pripremu, a najlepše se konzumira u društvu. Uglavnom u porciji jednog fonuda može da uživa 4-5 ljudi.
Pročitajte još: Sa OVIM zdravim namirnicama ne bismo smeli da preterujemo! Može doći do kontraefekata
Sastojci:
- 1 šolja suvog belog vina
- 250g seckanog švajcarskog sira
- 250g seckanog sira "Grujer"
- 2 kašike višenamenskog brašna
- ¼ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1 vekna francuskog hleba, isečena na kocke od 1 inča
Priprema:
Korak 1
Kuvajte vino u loncu za fondu. Dodajte polako sireve dok se svi ne istope. Umešajte brašno. Kada se sir otopi, umešajte so i muskatni oraščić. Masa treba da bude glatka bez grudvica. Vodite računa da sir ne pregori i stalno mešajte.
Korak 2
Poslužite sa isečenim francuskim hlebom. Za umakanje možete koristiti hleb, kisele krastavčiće ili mladi krompir. Nabodite željenu namirnicu na viljušku, umočite u sir i uživajte u eksploziji ukusa.
Napomena:
Uz fondu, nemojte piti ništa osim ova 3 napitka: pijuckajte samo belo vino, rakiju ili biljni čaj. Prema švajcarskom predanju, bilo koje drugo piće — bilo da je to voda, sok ili pivo — će izazvati zgrušavanje topljenog sira i formiranje džinovske lopte u vašem stomaku, ostavljajući vas sa iscrpljujućim smetnjama u varenju.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU