Испробајте лесковачку рецептуру
За лесковачки ајвар постоји више рецепата, али сваки је најукуснији, а они који су га пробали, кажу да бољег специјалита ове врсте нема.
Како се прави лесковачки ајвар?
Потребно је за припрему: 12 кг печених паприка, 1 л уља, шест кашика шећера, шест кашика соли и четири кашике есенције.
Припрема: у велику шерпу сипати уље, шећер, со и есенцију и кувати на тихој ватри да се сједини. Потом додати печену и самлевену паприку, мешати, најпре слабије, а потом све интензивније, на јакој ватри. Тако сат времена. Врућ ајвар сипати у вруће тегле и затворити. Не треба додавати конзерванс.
Ту је још један рецепт.
Потребно је: 10 кг црвене паприке квалитетне, 2 кг љутих црвених папричица, по укусу, 1 л уља, 1-2 кашике есенције или сирће, бели лук, со. По укусу, моете додати и мање уља.
Припрема: паприку лепо опрати, осушити потом крпом и пећи са свих страна. Печену врућу паприку ставитиу најлон кесе и везати да се паприка мало подуспари да би се лакше љуштила.
Паприку потом ошуштити пажљиво, одстранити и петељке и семенке. Ољуштене стављати у решеткасту посуди како би се паприка лепо оцедила од воде и оставити да одстоји преко ноћи.
Паприка може и да стоји у мрежастим џаковима који висе. Сутрадан паприку самлети на машини за месо. Ставити у велику шерпу са 1/2 л уља. Стално мешати да не загори, јер је велика количина.
Прочитајте још: Десерт наших бака који враћа у детињство: Неодољива посластица спремна у пар корака (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
На пола кувања, упржити другу половину уља, уље треба да буде врело, додати ајвару и наставити са мешањем док се ајвар не скува, не испари сва преостала вода и не добије жељену густину.
Када варјачом прођете кроз ајвар, на дно шерпе треба да остане траг. Пре него што шерпу скинете са ватре, додати 1-2 кашике есенције и промешати.
Промешати и врућ ајвар стављати у вруће тегле загрејане у рерни. Тегле пунити кашиком, повремено "излупати" кашиком ајвар у тегли, док их пуните, како не би остали мехурићи. Тегле затворити врућим поклопцима и одложити на замрачено место.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ