Oglas
· · Komentari: 0

Napravite najbolji LESKOVAČKI ajvar: Tajna je u jednom DETALJU koji se dodaje tokom kuvanja

Isprobajte leskovačku recepturu

1664279497_Foto-Profimedia-Pixabay.jpg
Foto: Profimedia, Pixabay
Oglas

Za leskovački ajvar postoji više recepata, ali svaki je najukusniji, a oni koji su ga probali, kažu da boljeg specijalita ove vrste nema.

Kako se pravi leskovački ajvar?

Potrebno je za pripremu: 12 kg pečenih paprika, 1 l ulja, šest kašika šećera, šest kašika soli i četiri kašike esencije.

Priprema: u veliku šerpu sipati ulje, šećer, so i esenciju i kuvati na tihoj vatri da se sjedini. Potom dodati pečenu i samlevenu papriku, mešati, najpre slabije, a potom sve intenzivnije, na jakoj vatri. Tako sat vremena. Vruć ajvar sipati u vruće tegle i zatvoriti. Ne treba dodavati konzervans.

Tu je još jedan recept.

Potrebno je: 10 kg crvene paprike kvalitetne, 2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu, 1 l ulja, 1-2 kašike esencije ili sirće, beli luk, so. Po ukusu, moete dodati i manje ulja.

Priprema: papriku lepo oprati, osušiti potom krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavitiu najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari da bi se lakše ljuštila.

Papriku potom ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti da odstoji preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise. Sutradan papriku samleti na mašini za meso. Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Pročitajte još: Desert naših baka koji vraća u detinjstvo: Neodoljiva poslastica spremna u par koraka (RECEPT/VIDEO)

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje treba da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne dobije željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar, na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre, dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni. Tegle puniti kašikom, povremeno "izlupati" kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići. Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na zamračeno mesto.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas