Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈБОЉИ И НАЈГОРИ ДОРУЧАК: Три намирнице која никада не би требало да једете ујутру

Према мишљењу нутрициониста, доручак не треба прескакати и веома је важно да једемо најкасније два сата након буђења. Такође је битно и шта једемо, као и да не упадамо у замке реклама и посегнемо за слатким доручком, истичу стручњаци, јер такав оброк изазива велике осцилације у шећеру, што никако није добро за организам.

1725526099_36679f6ce71c3e3b6ae8cf027622ac2a7fb90132.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Јутарњи оброк је веома важан за тело и здравље, а треба да буде избалансиран и довољно заситан да би нас "држао" до ужине или ручка. Предлог дијететичара је да се конзумирају јаја или интегрални сендвич са салатом, али ако су нас маркетинг и рекламе навеле да посегнемо за слатким оброком и тако почнемо дан, можемо се наћи у великом проблему.

"Слатки доручак изазива свакодневни 'ролекостер', односно осцилације шећера", каже биохемичарка Џесе Инкаушпе, наводећи да су рекламе и брендирање довели у заблуду да мислимо да је слатки доручак идеалан начин да започнемо дан, али ово је заправо "маркетинг који нас је лагао деценијама".

Биохемичарка сматра да три специфичне намирнице треба избегавати ујутру, а то су слатке житарице, сок од поморанџе и тост. Наглашава да треба да одустанемо од сока од поморанџе, производа који се лажно промовише као здрав, јер реалност је да чаша сока садржи отприлике седам кашичица шећера, пише Мирор.

"Дуго се говорило 'попијте сок од поморанџе ујутру, то ће вам дати енергију' и 'доручак треба да буде сладак, требало би да буду пецива, житарице', али све је то лаж", појаснила је она.

Прерађена и храна слатког укуса излажене нас многим здравственим ризицима, посебно оним срчаним. Такође, утиче и на килограме, јер имамо осећај да никад је доста: 

"Заслађена храна, посебно житарице за доручак, прекидају нашу способност да кажемо да смо сити", наглашава др Крис ван Тулекен. 

Шта је препорука за доручак

Са друге стране, слана јела, када се конзумирају у правим количинама и у одговарајуће доба дана, најбоља су опција да бисмо дуже остали задовољни и сити. Јаја, здраве масти као што су авокадо или масна риба и влакна из поврћа ће нас "спречити" да често грицкамо између оброка, јер нећемо осећати жудњу и нећемо стално тражити нешто слатко.

"Најбољи доручак се заснива на протеинима. Протеини су веома важни и треба их јести да бисте били сити, телу су веома потребни", појашњава.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas